Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otevřete venkovní areály, neexistuje žádný smysluplný důvod k uzavření, vyzývá ředitel táborské zoo v petici

Vedení táborské zoologické zahrady navazujeme na výzvu vládě, kterou podpořily desetitisíce lidí a na Facebooku se dostala k více než 1,5 milionu uživatelů. Nyní zoo vytvořila petici za otevření venkovních areálů zoologických zahrad. Tu během krátké doby podepsalo více než 1700 lidí.

„Ze své pozice nejen ředitele ZOO Tábor, ale i vystudovaného virologa, navrhuji konkrétní opatření, za jakých by bylo možné venkovní areály zoologických zahrad otevřít návštěvníkům bez epidemiologických rizik,“ říká ředitel zoo Evžen Korec.

Sám navrhuje okamžité otevření venkovních areálů zoologických zahrad, maximálně 30 návštěvníků současně na každý hektar plochy, zákaz prodeje vstupenek na místě, uzavření všech vnitřních prostor, rozmístění dezinfekčních prostředků po areálu a povinnost nosit respirátor v areálu.

Situace v zoologických zahradách je podle něho kritická. Některé zoologické zahrady dokonce oznámily, že v krajním případě budou nuceny přistoupit k přesunu zvířat do jiných zoo po celém světě nebo dokonce k jejich utracení, protože kompenzace ze strany státu jsou absolutně nedostačující. Aktuální opatření jsou pro zoologické zahrady likvidační,“ dodává.

Zoologické zahrady jsou již od prosince 2020 pro veřejnost uzavřeny a to včetně venkovních areálů. To se nedotýká jen rozpočtů zahrad, ale také samotných zvířat, kterým chybí kontakt s návštěvníky. 

„Do hlav našim zvířatům samozřejmě nevidíme a i my sami míváme odlišné názory, ale odpovídáme na ni, že ano. Mnohým zvířatům lidé chybí. Často je totiž sledují se stejným zájmem, jaký věnují návštěvníci jim, anebo byla na kulisu tvořenou procházejícími lidmi zvyklá a změněná situace v nich vyvolala nejistotu. Návštěvníky tak po uzavření zoo začala postrádat velice široká škála zvířat, počínaje gorilami, které s nimi vstupují do různých interakcí, a konče dejme tomu agamami, které si jich zdánlivě vůbec nevšímaly," napsal už dříve ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Tábor

Štítky Tábor, zoo, petice, koronavirus, opatření, zoologická zahrada, Facebook, Evžen Korec, ZOO Praha, Miroslav Bobek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevřete venkovní areály, neexistuje žádný smysluplný důvod k uzavření, vyzývá ředitel táborské zoo v petici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.