Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tip na víkend: Rozhlédněte se po vodní nádrži Římov a projděte část křížové cesty

I přesto, že nás nejspíš čeká propršený víkend, máme pro vás tip, kam vyrazit, pokud se počasí alespoň maličko umoudří. Dnes vám představíme výlet do nedaleké obce, která je známá stejnojmennou vodní nádrží, a také křížovou cestu. Už víte, kam dnes vyrazíme?

Na dnešní výlet vás vezmeme do zhruba 14 kilometrů vzdálené obce Římov. Vyrazit sem můžete autem, autobusem, ale i na kole, pokud patříte k opravdovým dobrodruhům. Samotná trasa výletu má zhruba šest kilometrů a je vhodná i pro děti nebo maminky s kočárem. Až na pár kratších úseků půjdete po asfaltové cestě. 

Výlet dnes začneme cestou na vodní nádrž Římov, která zásobuje pitnou vodou celé České Budějovice a široké okolí. Projdete přes téměř 300 metrů dlouhou hráz, ze které je krásný výhled dolů na Malši. Poté se vydáme do kopce na okraj malé obce Kladiny, která je částí Římova, a lesem směrem dolů k břehům řeky Malše. V létě se zde můžete vykoupat nebo si u stánků koupit občerstvení. 

Když projdeme kolem jezu, vydáme se polní cestou na část křížové cesty. Nelekněte se, půjdete ji totiž opačným směrem. Některé kapličky se aktuálně opravují, počítejte proto s tím, že místo maleb a soch někde uvidíte pouze lešení. Plusem ale je, že se můžete kochat krásnou přírodou. 

Odtud už půjdete po kapličkách Vodní brána, U Cedronu, U Chromého žida až k prvnímu zastavení křížové cesty Loučení. Tady bude naše trasa končit, ale určitě doporučujeme, projít i zbytek cesty. Zvlášť poté, co bude dokončena rekonstrukce kapliček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Tip na víkend, výlet, Jihočeský kraj, Římov, křížová cesta, vodní nádrž, kaplička, Malše, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na víkend: Rozhlédněte se po vodní nádrži Římov a projděte část křížové cesty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.