Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Táborská zubřice Taura doplnila stádo v polské zoo v Poznani

Zubřice Taura z táborské zoologické zahrady obohatila stádo v polské zoo v Poznani. Už v březnu přitom dorazily jiné samice z jihočeské zoologické zahrady do přírodní rezervace u středočeských Milovic a převoz samice Karly do nově zřízené srbské rezervace Stara Planina se plánuje. Program reintrodukce zubra začal v táborské zoologické zahradě před pěti lety sestavením zubřího stáda. K dnešnímu dni se podařilo odchovat už šest mláďat.

Program reintrodukce, tedy zpětného návratu, zubra evropského do české přírody je klíčovým programem zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Chceme u nás pravidelně odchovávat mláďata, která budou vypouštěna do přírodních rezervací, jak u nás v Česku, tak i v Evropě. Ne všechna zvířata ale skončí v těchto lokalitách. Některá, jako naše Taura, pomohou rozšířit genetickou pestrost zubřích stád v zoologických zahradách,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Podobné transporty jsou organizačně i finančně velmi nákladné. Každá, byť třeba sebemenší pomoc, se proto hodí více než kdy dříve. Přispět na dobrou věc může široká veřejnost. „Proto jsme spustili speciální webové stránky Zazubra.cz, kde prosíme naše přátele a podporovatele o pomoc. Za každý i ten nejmenší příspěvek nabízíme spoustu zajímavých odměn. Všem našim stávajícím i budoucím podporovatelům za naše zvířata velmi děkujeme,“ dodává ředitel zoo. 

Zubr evropský, největší zvíře, které kdy žilo na našem území, pokud neuvažujeme vyhynulého mamuta. Zubr je o něco menším příbuzným severoamerického bizona a býval po staletí přirozeným vládcem lesů na území českých zemí, dokud ho v raném novověku člověk nevyhubil. Jen díky systematické mezinárodní spolupráci soukromých chovatelů a zoologických zahrad se podařilo největší suchozemské obratlovce Evropy zachránit. Na přítomnost zubrů na našem území dodnes upomínají i místní názvy některých českých obcí i erby šlechtických rodů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Zoo Tábor

Štítky Tábor, zubr, Taura, Poznaň, zoologická zahrada, Stara planina, Milovice, přírodní rezervace, Evropa, Evžen Korec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zubřice Taura doplnila stádo v polské zoo v Poznani  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.