Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Gastronomie je v Budějcích na dobré úrovni, snažíme se laťku ještě zvednout, zní z Bistra Lokotka

PR článek

Vaří výhradně z čerstvých surovin, maso a mléčné výrobky berou pouze od dodavatelů z okolí. Bistro Lokotka funguje v Budějcích už čtvrtým rokem a za tu dobu si podnik stihl vybudovat početnou základnu spokojených zákazníků. Podle majitele Petra Hanzala je základní myšlenka bistra jednoduchá - ukázat lidem kvalitní a barvitou gastronomii.

Bistro Lokotka názvem volně odkazuje na restauraci Lokomotiva, která na místě současného bistra fungovala dlouhá léta. „Spousta Budějčáků má určitě Lokomotivu ještě v živé paměti. Byla to tradiční vývařovna, prostě klasická čtyřka,” začíná s vyprávěním majitel Lokotky Petr Hanzal.

Jeho cesta k otevření bistra však vedla menší oklikou. Nedaleko restaurace sídlila ubytovna, jež sloužila hlavně cestujícím a zaměstnancům dráhy. Budova však rychle chátrala a postupně se z ní stávala ruina. V roce 2006 se jejich firmě podařilo objekt odkoupit a vdechnout zařízení v zajímavé lokalitě nový důstojný život.

„Budova byla tehdy v opravdu neutěšeném stavu. Samotnému by se mi v takové prostředí nechtělo ubytovat,” popisuje Hanzal. „Přitom umístění ubytovny má ohromnou praktickou výhodu a k tomu zajímavé tématické kouzlo,” dodává majitel.

Naráží přitom na skutečnost, že ubytovna i restaurace jsou od hlavního nádraží vzdálené jen pár minut chůze a koleje se nachází jen pár metrů od budovy. „Když jsem před lety otevíral bistro, rozhodl jsem se zachovat nádražní tématiku, která k místu prostě patří,” říká Hanzal. 

Základem je poctivá gastronomie

Na předchozí podniky navázal pouze tématicky, rozhodně však ne z hlediska kvality nabízených služeb. „Z ubytovny jsme vytvořili důstojné, čisté a velmi příjemné ubytování za rozumnou cenu. Z klasické vývařovny zase podnik, kde je základem kvalitní a poctivá gastronomie,” přibližuje Hanzal.

Nabídka Lokotky se v prvních letech soustředila na kombinaci francouzské a italské kuchyně. „Šlo nám o barvitost, o nevšední zážitek. Postupem času však nabídku měníme a zavádíme čím dál více prvků české kuchyně,” vysvětluje majitel. 

Vlastní housky i přepuštěné máslo

Ať už v menu převažují zahraniční či české pokrmy, vždy se prý v Lokotce snaží o maximální čerstvost surovin. „Nově jsme například přidali do jídelního lístku klasiku české kuchyně – řízky z kvalitního masa od jihočeských dodavatelů. Nabízíme je v různých velikostech a s několika druhy bramborového salátu,” popisuje Hanzal. „K tomu si sami připravujeme přepuštěné máslo. Pro přípravu oblíbených burgerů si zase pečeme vlastní housky,” dodává.

Na čepu si lidé vychutnají Kozla nebo poctivou Plzeň. „Pivo je vždy dobře ošetřené, trubky čistíme každý týden," ujišťuje majtel. Milovníci kávy zase ocení výbornou italskou kávu Goriziana Caffe přímo z oblasti Gorizia. Naší specialitou je ´Nduju – masová směs z Itálie z města Spilinga (dodává se v různě pálivých variantách), vhodná na pizzu, do těstovin nebo samotná smíchaná se sýrem gorgonzola," přibližuje Hanzal.

Pro hosty hotel i restaurace

Bistro Lokotka zároveň slouží pro hosty ubytované v Hotelu a Ubytovně u nádraží. „Snažíme se co nejvíce propojit nabídku restaurace a moderního ubytování. Naše prostory jsou vhodné i pro firemní akce, konference nebo teambuildingy,” poukazuje Hanzal na skutečnost, že Bistro Lokotka nabízí salónek pro více než čtyřicet lidí a možnost hotelového stravování (snídaní, obědů i večeří) pro větší skupiny hostů.

Těch najde v hotelu s nonstop recepcí ubytování zhruba čtyřicet, dalších sto šedesát lůžek však nabízí moderní ubytovna. „Rozhodně nejde o ubytovnu, která by úrovní služeb jakkoliv navazovala na předchozí éru. Naopak. Hosté si u nás chválí perfektní lokaci, možnost parkování a moderní vybavenost pokojů za velmi příznivou cenu,” vysvětluje majitel. „K úplné spokojenosti jim pak stačí už jen stavit se do Bistra na něco dobrého na zub,” uzavírá.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bistro lokotka, ubytovna u nádraží, hotel u nádraží, České Budějovice, bistro, ubytovna, restaurace, Itálie, Instagram, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gastronomie je v Budějcích na dobré úrovni, snažíme se laťku ještě zvednout, zní z Bistra Lokotka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.