Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Insolvenční správce chce ukončit provoz Tenzy, dluží tři miliardy

Insolvenční správce brněnské energetické společnosti Tenza, která je od února v úpadku, navrhl ukončení provozu firmy. Další její provoz by byl nehospodárný, uvedl správce v insolvenčním rejstříku. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba tři miliardy korun. V květnu měla firma 83 zaměstnanců, z toho 70 už mělo výpověď.

Největší zakázkou Tenzy byly práce na horkovodu z Temelína do Českých Budějovic pro společnost ČEZ, zbývá z něj dokončit 11 z celkových 26 kilometrů. ČEZ vyhlásil v březnu nový tendr, nového dodavatele stavby za více než 1,4 miliardy korun chce vybrat ještě letos. ČEZ přihlásil do insolvenčního řízení pohledávky přes miliardu korun. O peníze se ale hlásí desítky dalších věřitelů. Tenza dluží i dalším bankám, zdravotním pojišťovnám, dodavatelům i svým klientům. Pohledávky přihlásilo přes 200 věřitelů včetně Tepláren Brno.

Insolvenční správce uvedl, že k návrhu ukončit provoz firmy ho vede zejména zásada rychlosti, hospodárnosti a co nejvyššího uspokojení věřitelů. "Další provozování podniku by nebylo hospodárné," uvedl správce. Dodal, že dalším důvodem je to, že se nepodařilo podnik prodat. Věřitelský výbor se záměrem souhlasí.

Již dříve správce uvedl, že provoz firmy v konkursu či reorganizaci je nereálný. Z ekonomického posudku Tenzy vyplývá, že základní příčinou stavu jsou osobní náklady, jejichž výše neodpovídala tržbám.

"Výkony v roce 2020 klesly meziročně přibližně o polovinu, hodnota osobních nákladů byla téměř shodná s úrovní roku 2019," uvedl správce. Firma podle něj držela osobní náklady proto, aby byla připravená na nové zakázky, tento předpoklad se ale nenaplnil. "Primární EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) se tak propadla do výrazně záporné hodnoty přes 155 milionů korun," dodal správce. Negativní trend pokračuje i letos, navzdory tomu, že osobní náklady klesly. Firma měla ještě loni kolem 140 zaměstnanců. Aby byla EBITDA kladná, musely by být výkony firmy kolem miliardy korun, uvádí posudek. Zadlužení Tenzy bylo "značně rizikové" už v roce 2019.

V roce 2019 vykázala Tenza podle výroční zprávy obrat 1,7 miliardy korun a zisk po zdanění 13 milionů. V roce 2018 byla v zisku 2,2 milionu korun, v roce 2017 ve ztrátě 81 milionů.

Tenza vznikla v roce 1993 a dodávala hlavně pro energetický průmysl. Předělávala zdroje tepla, elektřiny a tepelné rozvody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, energie, teplo, stavby, insolvence, ČEZ, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, Teplárny Brno, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Insolvenční správce chce ukončit provoz Tenzy, dluží tři miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.