Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči, policisté a vojáci, kteří pomáhali proti covidu, dostanou odměnu

Hasiči, policisté a vojáci, kteří pomáhali bojovat s koronavirovou epidemií, dostanou mimořádnou odměnu 20.000 Kč. Na dnešním zasedání to schválila vláda, informovali na sociálních sítích ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO). Hamáček předtím novinářům řekl, že peníze bude žádat ze státního rozpočtu, podle jeho dřívějšího prohlášení chce uvolnit zhruba 770 milionů korun. Ministerstvo obrany v tiskové zprávě uvedlo, že na odměny vojáků vyčlenil kabinet z rozpočtové rezervy 237 milionů.

„Vláda právě schválila můj návrh na odměny pro příslušníky Hasičského záchranného sboru ČR a Policie ČR za jejich nasazení v době covidu-19," uvedl na twitteru Hamáček. Odměna se týká i příslušníků Vězeňské služby ČR, doplnil. Metnar dodal, že kabinet vyčlenil peníze na odměnu ve výši 20 tisíc korun také pro vojáky.

Na služební platy vojáků půjde podle rozpočtového opatření kabinetu z rozpočtové rezervy 237 milionů. Včetně souvisejících výdajů pak částka činí 322 milionů korun, uvedlo ministerstvo obrany v tiskové zprávě. S bojem proti covidu podle úřadu pomáhalo 11.853 vojáků z povolání. „Bez těžké práce, kterou vojáci odváděli v nemocnicích, domovech pro seniory nebo v call centrech hygienických stanic, bychom zcela jistě překonávali důsledky pandemie mnohem obtížněji. Mimořádná odměna 20.000 Kč pro každého z nich je naprosto zasloužená," uvedl Metnar.

Hamáček v dubnu řekl, že by peníze měli dostat ti, kteří byli opravdu nasazeni v terénu, nikoli nadřízení. Odměna by se proto měla týkat jen příslušníků prvních až osmých platových tříd, doplnil. Odměnit tak navrhoval zhruba 28 tisíc lidí.

Kabinet začátkem března rozhodl o odměnách pro zdravotníky. V lůžkových zařízeních jde o odměnu 75.000 korun hrubého, pro nezdravotnické pracovníky pak 30 tisíc korun. Částka se odvíjí podle skutečně odpracovaných hodin v období od 1. října 2020 do letošního 28. února.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, odměna, hasiči, policisté, vojáci, pomoc, Jan Hamáček, COVID-19, Lubomír Metnar, peníze, Ministerstvo obrany České republiky, ČSSD, ANO 2011, Hasičský záchranný sbor, Policie České republiky, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči, policisté a vojáci, kteří pomáhali proti covidu, dostanou odměnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.