Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kapacity letních táborů na jihu Čech jsou naplněné i přes přísnější opatření

Kapacity letních táborů na jihu Čech jsou naplněné, i když opatření spojená s koronavirem jsou přísnější než loni. Letos se například všichni účastníci musí při příjezdu prokázat aktuálním negativním testem na covid-19. Jihočeští hygienici na dětských táborech v červenci zatím odhalili tři případy koronaviru. Pobytové akce v kraji v létě absolvuje více než 30 tisíc dětí.

Na letní tábor Vávrovka na Táborsku se letos přihlásilo dokonce více dětí než v loňském roce. Podle hlavní vedoucí Veroniky Benákové jsou na testování všichni zvyklí, a tím pádem to nepředstavuje překážku. „Myslím si, že rodiče čekají na tábory jako na smilování, protože měli skoro celý rok děti doma,“ míní Benáková. Podobný stav popisuje i hlavní vedoucí letního tábora Na Kocandě na Písecku Jan Kubíček. I zde mají mimořádnou poptávku po místech. „Rodiče mají velký zájem o to, aby dítě někam v létě poslali a jsou pro to ochotní mnohé podstoupit,“ řekl Kubíček.

Tábor Na Cihelně ve Frymburku na Českokrumlovsku nemá s naplněním turnusů problém už několik let. Konají se tam dva turnusy, na kterých již po týdnu od začátku přihlašování nebylo jediné místo. „Tábor ani veřejně nenabízíme. Jezdí sem děti, které už tu byly nebo jsou v oddíle,“ řekla hlavní vedoucí Jana Hrabincová.

Pravidla letních táborů

Pravidla týkající se letních táborů se několikrát měnila, poslední úprava vešla v platnost na začátku měsíce. V současné době na tábor může nastoupit dítě s potvrzením o prodělané nemoci, dva týdny po očkování, s PCR anebo antigenním testem. V případě antigenních testů je potřeba v polovině pobytu podstoupit nové testování. Stejné podmínky platí i pro vedoucí a další personál tábora. S tím souvisí změny příjezdu dětí. „Museli jsme si dát větší časové limity. Dříve jsme děti přijímali během dvou hodin, teď je to dvojnásobek,“ popsala Hrabincová. Frymburský tábor Na Cihelně požaduje po všech sedmdesáti účastnících jednotné podmínky při příjezdu, a to PCR test. Podle hlavní vedoucí to pro žádného rodiče není problém.

Systém příjezdu, ale i odjezdu účastníků z tábora se změnil i na letním táboře Vávrovka. Narozdíl od letního tábora ve Frymburku nechává výběr vstupních testů hlavní vedoucí na uvážení rodičů. „Pokud děti přijedou s antigenním testem, budeme je v polovině tábora testovat znovu. Rodiče vědí, že v takovém případě nám mají podepsaný samotest odevzdat při nástupu,“ dodala Benáková.

Častější kontroly hygieniků

Splnit podmínky příjezdu je povinnost, v několika dalších situacích se vedení táborů rozhoduje na základě doporučení hygieniků. Tak je tomu například u výletů, při kterých by se měly omezit kontakty s lidmi mimo tábořiště. Děti z Vávrovky na výlet nejspíš nepojedou a rozhodnuto není ani na letním táboře Na Kocandě. Kubíček uvedl, že chtějí splnit hygienické požadavky a přitom nezrušit výlet úplně. „Přemýšlíme, jak výlet pojmout, aby se děti dostaly mimo tábor a zároveň byly v co nejmenším kontaktu s okolním světem,“ uvedl.

Právě kontroly z hygienické stanice jsou podle Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje Radambuk letos častější než v předchozích letech. „O tom, že kontroly budou zvýšené, nás hygiena informovala dopředu,“ řekla členka předsednictva organizace Kateřina Babická.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letní tábor Na Kocandě

Štítky ČR, rekreace, koronavirus, děti, Jihočeský kraj, dětský tábor, COVID-19, Česko, Jan Kubíček, výlet, okres Tábor, Frymburk, Krajská hygienická stanice, okres Písek, Kocanda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacity letních táborů na jihu Čech jsou naplněné i přes přísnější opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.