Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plavec Zach získal mistrovský titul na 20 kilometrů

Ondřej Zach z klubu Plavání České Budějovice se stal mistrem republiky v dálkovém plavání. Zvítězil v trati na 20 kilometrů na víkendovém šampionátu v Račicích. Úspěch Plavání České Budějovice na mistrovství republiky ještě zvýraznil Marek Matoušek, který zvítězil na stejné trati v kategorii starších dorostenců.

„Pečlivě jsem se na závod v Račicích pře léto připravoval. Na dálkové plavání bych se chtěl více zaměřit i v budoucnosti,“ uvedl Zach, jenž studuje na univerzitě v americkém Michiganu. Letos ukončil bakalářský program a na podzim nastoupí do magisterského oboru.

Přes léto, když je v Česku, závodí za Plavecký klub České Budějovice, jehož je letitým členem. „Jsem moc vděčný tomu, že mě klub podporuje a pomáhá mi. Finančně mi přispěl i na cestu do Ameriky. Teď se mi v létě snažil vytvořit maximální podmínky pro přípravu. Chtěl bych touto cestou poděkovat hlavně předsedovi Plavání České Budějovice Filipu Pytlovi,“ řekl Zach.

Čtyřiadvacetiletý plavec hned po svém příletu z Ameriky v červnu vybojoval bronzovou medaili na 1500 metrů volný způsob v bazénovém mistrovství České republiky. Pak se zaměřil na dálkovém plavání na otevřené vodě. „Chtěl bych se tomu více věnovat i v Americe, kam odlétám. V září tam budeme mít univerzitní mistrovství a rád bych se v příští roce pokusil o nominaci na mistrovství Evropy,“ řekl.

Zach studuje v Americe obdobu české fakulty tělovýchovy a sportu. Po jejím absolvování by mohl učit, nebo být trenérem. Kromě toho se v zámoří naplno věnuje plavání. „Nebýt toho, nedosáhl bych na stipendium a těžko bych si mohl studium dovolit,“ řekl.

Dodal, že si nejprve musel v zámoří zvykat na trochu odlišný styl trénování. Kromě přípravy ve vodě se tam hodně dbá na posilování, protahování a kompenzační cviky. „Na začátek jsem si s trenéry sednul a všechno mi vysvětlili,“ uvedl Zach.

Nyní ho čekají minimálně další dva roky studia v Americe. Zatím definitivně neví, zda se potom vrátí zpět do Čech, nebo za oceánem zůstane. „Teď bych to viděl tak, že se vrátím. Ale záleží i na tom, kde budou jaké podmínky pro plavání, protože bych se mu chtěl věnovat i po vysoké škole,“ řekl Zach.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Ondřej Zach, plavec, závod, plavání, České Budějovice, dálkové plavání, Amerika, Česko, léto, Michigan, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavec Zach získal mistrovský titul na 20 kilometrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.