Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Devatenáctiletá pilotka se vydala na sólo let kolem světa. Na světový rekord zaútočí s česko-slovenským letounem Shark

PR článek

Britská pilotka Zara Rutherfordová se vydala 18. srpna z Belgie na oblet zeměkoule, který chce dokončit za dva až tři měsíce. Pokud se jí to podaří, stane se nejmladší ženou na světě, která sama obletí svět. Pro svůj sólo let si vybrala ultralight česko-slovenské výroby Shark. Dosud jediným českým letounem, který absolvoval cestu kolem světa je L 410 z Kunovic.

Původně měla teprve devatenáctiletá britská pilotka, která nyní žije v Belgii, vyrazit na cestu kolem světa 11. srpna. Týdenní posun ohlásila Rutherfordová na svém facebookovém profilu. Start se rozhodla odložit kvůli instalaci vylepšeného kamerového systému v letadle, který má zajistit špičkové snímky z cesty. Zásobovat letecké fanoušky záběry z terénu hodlá skrze svůj facebookový profil a webovou stránku.  

Na cestu dlouhou 51 000 kilometrů se vydá s ultralightem Shark, který patří k nejrychlejším strojům ve své kategorii na světě. Dvoumístný jednomotorový letoun, který létá rychlostí až 300 kilometrů v hodině, vyrábí firma Shark.Aero ve slovenské Senici a v českém Hodoníně. Bezproblémový chod za letu stavitelné vrtule a motoru zajistí regulátor otáček z velešínského Jihostroje, jehož úkolem je zajistit konstantní otáčky vrtule, komfortní a spolehlivý let, a chránit vrtuli a motor před přetočením, což by vedlo ke katastrofě. Překročení povolených otáček motoru by totiž vedlo k destrukci celé pohonné jednotky, což u jednomotorového letounu vždy znamená konec letu a v lepším případě nutnost nouzového přistání.

Regulátor otáček vrtule je hydraulický přístroj, namontovaný v letadle na motoru, jenž pracuje s motorovým olejem, a pomocí servomechanismu ve vrtulové hlavě slouží k automatickému nastavení úhlu náběhu vrtulových listů v závislosti na parametrech letu a volbě otáček pilotem. Snižuje tedy pracovní zátěž pilota, jenž se o otáčky vrtule v podstatě nemusí starat. Byl ověřen mnoha tisíci letových hodin, a spolehlivě slouží v mnoha zemích na celém světě, obrazně řečeno od Aljašky po Čínu. Největším trhem jsou Spojené Státy, kde létá již několik tisíc regulátorů, dodává se tam spolehlivě již přes dvacet let. Používali ho i piloti slavného Red Bull Air Race, nebo závodníci okolo pylonů – Reno Air Race, i americký extrémní showpilot, slavný Skip Stewart.

Je to výrobek s vysokou přidanou hodnotou a velmi dobrou kilogramovou cenou, navíc je to výsledek práce našich hlav a rukou. Je vyroben z ušlechtilých leteckých materiálů, a jsou na něm aplikovány i speciální procesy, jako je chemicko-tepelné zpracování a povrchové úpravy. Vše v Jihostroji Velešín. Po montáži prochází náročným a podrobným seřízením a přezkoušením, aby bylo jisté, že je vše v pořádku, a může se vydat do vzduchu.

Zara Rutherfordová během své cesty přeletí 52 zemí a dvakrát překročí rovník. Trať povede nejprve přes Atlantik a Grónsko a odtud přes Kanadu do Jižní Ameriky, zpět na Aljašku, do Ruska, Indonésie a zpět do Evropy. Na své cestě plánuje též zastávku v Praze. Jak uvedla BBC, celá trasa je plánována tak, aby splňovala pravidla pro zápis do Guinessovy knihy rekordů. Úspěšný přelet by ovšem znamenal nejen světový rekord pro odvážnou mladou pilotku, ale také pomyslnou zlatou medaili pro letoun Shark, který by se stal prvním českým ultralightem, jenž obletěl svět.  

Délkou letu přitom Shark zaútočí i na výkon dosud jediného českého letounu, který se může pochlubit cestou kolem světa. V roce 2015 svět obletěl devatenáctimístný dvoumotorový letoun L 410, který za šest týdnu urazil 36 000 kilometrů s 21 mezipřistáními. Šlo přitom o celosvětový předváděcí let s letovými ukázkami na veletrzích v Číně a USA. 

Touhu Rutherfordové ovládnout nebe a světový pilotní žebříček pohání její letecké DNA, pochází totiž z letecké rodiny a za knipl usedla ve 14 letech. Pilotní průkaz však získala teprve loni. Na cestu kolem světa se pouští s nadějí, že přiblíží ženské výkony těm mužským a inspiruje další mladé ženy k leteckým počinům. Dosud nejmladší ženou, která sama obletěla svět, je Američanka Shaetsa Waizová, které v době cesty v roce 2017 bylo 30 let. Nejmladším pilotem, který absolvoval sólo cestu kolem světa, se letos v červenci stal osmnáctiletý Brit Travis Ludlow.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Zara Rutherfordová, let, Shark, letoun, světový rekord, cesta kolem světa, Belgie, USA, Čína, Aljaška, rekord, Red Bull Air Race, Jihostroj, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Devatenáctiletá pilotka se vydala na sólo let kolem světa. Na světový rekord zaútočí s česko-slovenským letounem Shark  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.