Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Českém Krumlově začala tříletá oprava letohrádku v zámecké zahradě

Památkáři zahájili asi tříletou opravu letohrádku Bellarie v zámecké zahradě u otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Zrenovují umělou jeskyni zvanou grotta, kamenné dlažby i fasádu. Lidé spatří po opravě památku tak, jak ji 50 let neviděli. Odhad nákladů je podle starších informací 50 milionů korun.

V suterénu postupně památkáři zruší toalety, sprchy a další zázemí, které při hraní využívá Jihočeské divadlo. Plánují tam stálou výstavu věnovanou zámecké zahradě. Město České Budějovice, zřizovatel divadla, již řeší, jak zázemí nahradit. „Znamená to další významné investice, složité stavební řízení, abychom mohli zajistit zázemí pro herce a orchestr. Je několik možností, jsme v začátku řešení. Pro nás by byla ideální varianta nadále Bellarii využívat," řekl dnes primátor Jiří Svoboda (ANO).

V letohrádku se budou restaurovat nástěnné malby, černá kuchyně, přípravna, výtahy včetně mechanismu takzvaného kouzelného stolečku i štukatérská výzdoba umělé jeskyně. Památkáři opraví i okna, dveře, podlahy, šindelovou krytinu včetně nového nátěru, fasádu, zrestaurují a pozlatí kovové zábradlí, obnoví i cesty či trávníky.

„Bellarie je připravená na rekonstrukci od krovu až po suterénní sklepy. Největší problém je kamenná dlažba jednotlivých balustrád, ty protékají. Je třeba je rozebrat, znova udělat izolace, vrátit zpět. A potom celková rehabilitace toho, co už dvě generace, 50 let, neviděly: noblesní, úžasná grotta s poměrně bohatou štukovou výzdobou, ale hlavně naprosto mimořádnou intarzií z hutního skla, zrcadýlek, mušlí, škeblí," řekl kastelán Pavel Slavko.

Ze severní strany již stojí lešení. První stavební četa podle Slavka začíná čistit a opravovat krov. V umělé jeskyni obnoví památkáři i původní vodní prvky. „To bude neuvěřitelný vjem, který zažila naposledy asi kněžna Ida ze Schwarzenbergu v první polovině 19. století. Hovořila o tom, že z horka a opalizujícího slunce vešla do temné grotty, kde je chladno, zurčení vody a tisíce odlesků z několika svíček z reflexní plochy mušlí," uvedl kastelán.

Památkáři obnoví i všechny tři výtahy, do původního stavu uvedou rovněž kuchyni. Třeba při Dnech evropského dědictví by tam chtěli předvádět, jak se pokrmy vozily. „Bellarie se v roce 2023 zaskví v nejlepším stavu, v jakém byla někdy kolem poloviny 18. století," doplnil Slavko.

Točna v Českém Krumlově přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny všech tržeb. V roce 2019 přijelo na otáčivé hlediště 58.863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu Kč. Loni se kvůli covidu nehrálo. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wolfgang Sauber

Štítky Česko, památky, stavby, Český Krumlov, oprava, letohrádek, zámecký park, Jihočeské divadlo, Jiří Svoboda, ANO 2011, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Krumlově začala tříletá oprava letohrádku v zámecké zahradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.