Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Linka čtyři zatím zůstává. Dopravní podnik řeší přidávání řidičům a další opatření

Nejméně měsíc by měl Dopravní podnik města České Budějovice bez problémů zajistit službu, kterou poskytuje. Na tiskové konferenci to dnes řekl primátor Jiří Svoboda. Mezitím je podle něj nutné získat nové řidiče. Kvůli tomu se mají zástupci radnice i dopravního podniku sejít. Linka čtyři zatím zůstává.

Návrh zrušit linku číslo čtyři podal českobudějovický dopravní podnik. Důvodem byly finance i složitá situace na trhu práce. „Na radě jsme si řekli, že o této věci budeme jednat zvlášť. Po dopravním podniku budeme požadovat komplexní opatření k situaci, která vznikla řadou vlivů,“ zmínil primátor Jiří Svoboda

K minulému týdnu chybělo městské společnosti 24 řidičů. I kvůli nedostatku lidí na začátku měsíce nevyjely některé spoje. „Byla to náhla situace způsobená řadou okolností, médiím jsme se to snažili vysvětlit. Hlavní problém byly nemoce, kvůli čemuž nám řidiči chyběli. V některých případech jsme se to dozvěděli ze dne na den. Ten inkriminovaný týden od 6. září byl kritický. Moc nás to mrzí, nebereme to na lehkou váhu a snažíme se situaci řešit,“ sdělil minulý týden ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Náborový příspěvek 60 tisíc korun

Dopravní podnik si zřídilI vlastní autoškolu a nabízí náborové příspěvky, pro kvalifikované posily je to 60 tisíc a nekvalifikovaní bez řidičského oprávnění dostanou 30 tisíc korun. I tak ale řidiči chybí. Na konci tohoto měsíce má mít firma k dispozici devět nových lidí. 

Město se chce s vedením podniku bavit o tom, jak situaci řešit. Na jednání, které se uskuteční v první polovině října, má ředitel Dolejš předložit zástupcům města konkrétnější možnosti. „Budu navrhovat další personální opatření, abychom mohli službu i nadále zajišťovat,“ zmínil ředitel. Ten po jednání radních přidal, že určité varianty jsou rozpracované a podnik na nich bude intenzivně pracovat. 

Dopravnímu podniku chybí přes 20 řidičů, navrhuje zrušit linku číslo čtyři

Nedostatek řidičů přidělává starosti Dopravnímu podniku města České Budějovice a hlavně místním obyvatelům. Kvůli stávající personální situaci se firmě v září nepodařilo zajistit některé spoje. I proto bude v pondělí 20. září vedení města...

Podle primátora Svobody navrhlo představenstvo Dopravního podniku města České Budějovice navýšení mezd o 10 korun na hodinu v základní mzdě. „Od toho se pak procentuálně odvíjejí příplatky za práci v noci či o víkendech,“ řekl primátor. Situace je podle něj v těchto dnech stabilizovaná. 

Zvažují sloučení linek jedna a čtyři

„Podnik je schopen minimálně měsíc dál takto fungovat. Do té doby je třeba získat další řidiče. Na to se musí najít prostředky, o čemž chceme jednat. Očekáváme návrhy, jak zvýšit příjmy, respektive jak ušetřit na nákladech. Jednou z možností může být právě sloučení linek jedna a čtyři, kde by se nasadily větší autobusy,“ zmínil primátor. Tímto opatřením by se ušetřilo celkem šest lidí. 

Situaci komplikují i následky koronaviru. Po několika lockdownech se totiž do městské hromadné dopravy vrátilo odhadem 80 procent z původního počtu cestujících. Ztráty se tak dostávají do milionů korun. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky dopravní podnik, budějovice, autobus, řidič, dopravní společnost, primátor, Jiří Svoboda, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gray Wolf

Za a) vyměnit a odvolat manažérské vedení ,už jsem se zmiňoval i jinde,kolik zaměstnanců nemyslím jenom řidiče za 10 let působení ředitele odešlo,byla by to zajímavá statistika.Ryba vždy smrdí od hlavy

Středa, 22. září 2021, 17:47Odpovědět

Gray Wolf

Jak ušetřit a kde najít finance v DP?

Středa, 22. září 2021, 17:35Odpovědět

Jan Richter

To by mě zajímalo kolik lidí jezdí tou 4?

Úterý, 21. září 2021, 13:35Odpovědět

Linka čtyři zatím zůstává. Dopravní podnik řeší přidávání řidičům a další opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.