Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihočeské skiareály zdraží skipasy, kvůli covidu brzdí investice

Lyžařská sezona se pomalu blíží a areály na jihu Čech evidují zájem škol o objednávky lyžařských kurzů. Doprovází je ale tlak na storno podmínky, kvůli obavám z rušení pobytů. Důvodem je nejistota ohledně covidových opatření. Covid ovlivnil také investice, které většina areálů musela omezit. Vzhledem k aktuální situaci dojde také téměř všude ke zdražení skipasů.

Skiareál Lipno, kde se lyžuje na 13,5 kilometrech sjezdovek, eviduje zájem škol podobný jako v minulých letech. „Protože ale učitelé musí plánovat a nemají jistotu, zvyšují tlak především na storno podmínky. O ubytování zájem je, i když bohužel zaznamenáváme obdobné trendy jako v létě, tedy větší opatrnost a vyčkávání. Věříme, že vláda stanoví jasná pravidla," řekla mluvčí lipenského skiareálu Olga Kneiflová.

Ve středisku na Zadově je zájem škol vysoký, na leden a březen jsou pro ně téměř vyprodané ubytovací kapacity, uvedl ředitel zadovského areálu Luděk Sáska. Areál Hochficht, který je na šumavské hranici s Rakouskem, registruje od českých i rakouských ubytovatelů velký zájem škol. „Dlouhodobě jim nabízíme velmi zvýhodněné skipasy," řekl za areál Martin Řezáč. Zájem hostů o ubytování je celkově slabší než v letech před pandemií.

Zdražování skipasů

Střediska zdraží skipasy. Projeví se výrazné navýšení cen energií, inflace a růst platů. „Řádově zdraží o nižší desítky procent," řekl generální ředitel skiareálu Lipno Matěj Kratochvíl. Zadov zdraží o 15 až 20 procent. Na Hochfichtu zdražili jednodenní skipas o euro (25,4 korun), dospělý za něj tak zaplatí 43 eur (1092 korun), dítě do 15 let 21 eur (533 korun). „Bohužel jsme museli reagovat na skokové zdražení elektrické energie," řekl Řezáč.

Odložené investice

Areály omezily kvůli koronakrizi investice. Na Zadově chystají nádrž na zasněžování. „Ostatní investice stojí kvůli ztrátám z covid období," uvedl Sáska. Na Lipně předělali informační centrum i prodejnu vybavení včetně půjčovny. Mají novou restauraci a hotel poblíž lanovky.

Kvůli ztrátám z minulé sezony odložil investice i Hochficht. Cílí ale na to, aby posílil internetový nákup skipasů. „Vzhledem k povinnosti každého hosta prokázat před lyžováním takzvanou bezinfekčnost pracujeme na tom, aby současně s nákupem skipasu bylo možné bezinfekčnost prokázat také on-line. Naším velkým cílem je, aby si většina hostů kupovala skipasy on-line a vyvarovali jsme se možných front u pokladen," uvedl Řezáč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, rekreace, hory, Jihočeský kraj, skipas, investice, COVID-19, Vodní nádrž Lipno, Česko, Martin Řezáč, Zadov, Hochficht, koronavirová krize, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské skiareály zdraží skipasy, kvůli covidu brzdí investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.