Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V karanténě je na jihu Čech více než stovka tříd. Ve školách přibývají nemocní

Ze středy na čtvrtek přibylo v Jihočeském kraji 313 nových případů lidí s nemocí covid-19. Takový přírůstek byl v regionu letos naposledy 20. dubna. Většina škol, kde roste počet případů, bude příští týden zavřená.

Ke včerejšímu večeru bylo v Jihočeském kraji aktivních případů 2 358. „Nejvíce přenosů zaznamenáváme v rodinách a ve školách. Z našich každodenních dat vidíme dvě skupiny, kde je dynamika onemocnění v posledních dnech největší. Jsou to školní děti a dále střední věkové skupiny zhruba od 35 do 55 let. Dále s věkem počty nových případů klesají, protože v těchto věkových skupinách je již proočkovanost velká,“ popsala ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V posledních dnech počet pozitivních dětí ve školách skutečně výrazně roste. V současné době řešíme problematiku covid-19 přibližně v 90 školách našeho kraje a v karanténě je na 110 tříd, což už celkem výrazně komplikuje výuku především na Českobudějovicku, ale školní klastry evidujeme i v dalších okresech,“ doplnila ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Marie Nosková.

V nemocnicích je bezmála 80 pacientů s koronavirem

Právě kvůli rostoucím číslům nemocných mezi školáky budou na řadě míst školy příští týden zavřené. Ředitele totiž nařídili ředitelské volno tak, aby se prodloužily podzimní prázdniny.

„Město České Budějovice zřizuje 16 základních škol. Ředitelské volno na 25. a 26. října 2021 vyhlásí všichni ředitelé škol s výjimkou dvou Základních škol - L. Kuby a T. G. Masaryka, kde je minimum nakažených žáků. S návrhem na vyhlášení volna jsme je, po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí, oslovili společně s krajem. Osobně jsme rád, že ten nápad vyslyšeli. Znamená to devět dní, kdy děti nepůjdou do školy, což by se mohlo výrazně a kladně promítnout do současné epidemické situace, která není dobrá,“ vysvětlil náměstek primátora Viktor Vojtko (STAN).

K tomu přistoupili i na řadě jiných míst po celém regionu. Doporučil to krajský úřad. „Vedení Jihočeského kraje doporučuje ředitelům škol možnost ředitelského volna 25. a 26. 10. s respektem na lokálnost opatření,“ vzkázal na svém twitterovém účtu náměstek hejtmana Pavel Klíma (TOP 09).

V jihočeských nemocnicích je zhruba 78 pacientů s koronavirem. Většina nemá výrazné komplikace. „Těžší průbě má 14 pacientů a dva jsou na umělé plicní ventilaci. Všichni s těžším průběhem nepodstoupili očkování. Chci tím říci, že očkování funguje a pomáhá,“ řekla pro ČTK předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky covid, jižní čechy, škola, budějovice, koronavirus, nemoc, Jihočeský kraj, COVID-19, Česko, Krajská hygienická stanice, pacient, ředitel školy, Pavel Klíma, Kvetoslava Kotrbová, Tomáš Garrigue Masaryk, Zuzana Roithová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V karanténě je na jihu Čech více než stovka tříd. Ve školách přibývají nemocní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.