Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tip na víkend: Vyšlápněte si na Vítkův hrádek z Přední Výtoně

Pokud ještě nevíte, kam vyrazit po nedělním rodinném obědě, zkuste celkem 14 kilometrů dlouhý výšlap na Vítkův hrádek z Přední Výtoně. Půjdete lesem, půjdete kousek po silnici, ale na konci vám bude odměnou krásná zřícenina nejvýše položeného gotického hradu, ze kterého můžete za dobrého počasí dohlédnout až na rakouské Alpy.

Výlet tentokrát začneme na veřejném parkovišti v Přední Výtoni. Odtud se vydáme na sedmikilometrovou trasu, na jejímž konci si prohlédneme zříceninu gotického Karlova hrádku. Ten je nejvýše položeným hradem v České republice.

Celá trasa je značena červenou, a částečně také žlutou, turistickou značkou. Tentokrát není úplně vhodná pro maminky s kočárkem. Velkou část totiž půjdeme lesem. Doporučujeme proto pořádnou obuv, zvlášť, pokud pár dní předtím pršelo. 

Po zhruba čtyřech kilometrech se u rozcestníku Uhliště připojíme na část jihočeské Svatojakubské cesty. Tou půjdeme až do Svatého Tomáše, odkud nás čeká závěrečný výstup k hradu. Zastavit se ještě můžete u kostela Boží tělo, který působí jednoduchým, ale krásným dojmem.

Nyní už je před námi samotná zřícenina Vítkova hrádku. Nejvýše položený hrad v České republice byl založen v polovině 13. století Vítkem z Krumlova. Kromě samotné zříceniny si určitě užijte také jedny z nejkrásnějších výhledů na Šumavu, Lipno nebo Novohradské hory. A pokud budete mít štěstí a vyrazíte na cestu za pěkného počasí, možné dohlédnete až na rakouské Alpy.

Pokud si na výlet zapomenete svačinu, můžete cestou zpět navštívit některou z restaurací ve Svatém Tomáši. Tajným tipem je Bistro Krmelec, které najdete kousek nad kostelem Božího těla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky Tip na víkend, výlet, Jihočeský kraj, Přední Výtoň, zřícenina, hrad, Alpy, Česko, Tomáš, Hrádek u Purkarce, les, Instagram, svatojakubská cesta, Uhliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na víkend: Vyšlápněte si na Vítkův hrádek z Přední Výtoně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.