Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lavičky nad vodou část Budějčáků nepotěšily. Nelíbí se jim provedení

Jen málo akcí ve městě vyvolává tolik reakcí, jako změny u slepého ramene. Odříznutí zábradlí, nyní osazení laviček nad vodou. Projekt, který lidé vybrali jako vítěze prvního ročníku participativního rozpočtu, se nesetkal s pochopením u části veřejnosti. Podle některých lidí jde o zbytečně vyhozené peníze a realita vůbec neodpovídá původnímu návrhu. Kritiku schytalo také samotné provedení projektu.

Lavičky u slepého ramene nechalo město vybudovat díky hlasování Budějčáků v prvním ročníku participativního rozpočtu Českých Budějovic. Projekt získal nejvíce hlasů v kategorii malých projektů do 500 tisíc korun.

Původní termín instalace byl naplánován na září, vše se ale zdrželo, podle náměstka primátora Juraje Thomy mimo jiné i kvůli vyjádření odboru památkové péče. Lavičky se na avizovaném místě objevily tento týden. Jejich výroba a instalace vyšla město na 280 tisíc korun bez daně.

Lavičky jsou nainstalované, realizace se ale setkala s kritikou

I přesto, že by vítězství projektu napovídalo tomu, že Budějčáci budou za speciální lavičky v centru rádi, opak je pravdou. Poté, co se objevily na sociálních sítích fotografie hotového projektu, na město se snesla vlna kritiky.

„Kdo je bude pořád umejvat, když se po nich bude šlapat? Bude tam stála služba?“ napsala Hanka Kahounová. „Je to hnusný a vůbec se to sem nehodí. Další magnet na de*ilní lidi, co v centru všechno ničí... Jsou lepší způsoby a věci kam investovat peníze, a ne do takových kravin jako je tohle,“ okomentovala Lenka Šimůnková. Nechyběly ani komentáře, podle kterých budou kvůli lavičkám lidé padat do řeky. „Nainstalujte tam i kamery abychom se jednou mohli všichni zasmát nad kompilací videí, jak lidi padají do řeky,“ napsala Joane Slava.

Podle některých komentujících se také projekt vůbec nepodobá tomu, jak vypadal původní návrh a laviček je málo. Někteří kritizovali také samotném provedení a ukotvení laviček.

Podle města je ale kritika ve většině případů neoprávněná. „Porovnání s návrhem z participativního rozpočtu je naprosto mimo realitu. Z kategorie malých projektů, kde disponujeme částkou 500 tisíc korun včetně DPH, není možné zrealizovat a instalovat takové množství laviček jako je na vizualizaci projektu,“ vysvětlila Jana Kubíková z odboru investic.

Lavičky, které byly nyní u slepého ramene instalovány, mají být jakýmsi prototypem, na základě kterého se město dál rozhodne, jestli bude instalovat další. „Už na začátku při jednání s Útvarem hlavního architekta i projektantem, navrhovatelem jsme se domluvili, že uděláme jakýsi prototyp. Jednak abychom se vešli do částky, jednak abychom zjistili, jaký bude mezi lidmi o lavičky zájem, abychom v případě pozitivní odezvy mohli naistalovat další,“ popsala Kubíková.

Na některé podněty ale město okamžitě zareagovalo. Jde zejména o ty, které se týkaly ukotvení laviček. „Se zhotovitelem jsme se byli na lavičky podívat a domlouvali jsme se, že kotvení bychom nějak zakryli,“ dodala.

Další projekty na realizaci čekají

Lavičky nad vodou jsou jedním z prvních projektů, který byl v rámci participativního rozpočtu realizován. Na webových stránkách probudejce.cz mohou lidé najít informace o tom, jak vypadá průběh ostatních projektů. Zároveň tam zájemci najdou hlasování o nápadech obyvatel, které se dostaly do dalšího kola v druhém ročníku. Obyvatelé města tam mohou hlasy rozdávat do konce října. Radnice na nápady obyvatel vyčlenila 10 milionů korun.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Českých Budějovic

Štítky České Budějovice, projekt, participativní rozpočet, lavičky, rozpočet, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavičky nad vodou část Budějčáků nepotěšily. Nelíbí se jim provedení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.