Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cyklostezka u Suchomelské je hotová. Kolaudace proběhne na přelomu měsíce

Přes jeden kilometr dlouhá cyklostezka podél Dobrovodské stoky je hotová. Nový úsek, který propojil Vltavskou stezku a průmyslové areály kolem frekventované Kněžskodvorské ulice, vyšel město na necelých deset milionů korun bez DPH. Až 85 procent výdajů by ale mohlo získat město zpět díky dotaci.

Nový cyklostezka byla dokončena v těchto dnech. Nyní ji ještě čeká klaudace, která by mohla podle radnice proběhnout  na přelomu listopadu a prosince, pokud se neobjeví žádné komplikace. 

Město má zhotovitele cyklostezky Suchomelská. Kilometrový úsek vyjde na deset milionů korun

Cyklisté v Českých Budějovicích se mohou radovat. Město totiž vybralo firmu, která může po podpisu smlouvy začít pracovat na budování cyklostezky kolem Dobrovodské stoky. Více než kilometrový úsek propojí Vltavskou stezku a průmyslové areály...

Úsek měří něco málo před jeden kilometr a je široká tři metry. „Na pravé straně stezky podél Dobrovodské stoky je nezpevněná krajnice rozšířená na půl metru kvůli ochrannému zábradlí. Součástí stavby bylo vybudování lávky přes Dobrovodskou stoku s šířkovými parametry jako vlastní stezka a délkou 20 metrů,“ uvedl náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Práce vyšly na 9,7 milionu korun bez DPH. Velkou část peněz by ale mohlo získat město zpět. „Podali jsme žádost o poskytnutí příspěvku na Státní fond dopravní infrastruktury a podle sdělení zainteresovaných nám prý bude vyhověno, což znamená, že můžeme získat  až 85 procent způsobilých výdajů,“ uvedl Holický.

Cyklostezka z Plané do Boršova

Už na jaře příštího roku by mohli cyklisté na jihu Čech využívat další novou stezku. Ta vznikne u Vltavy a spojí Boršov nad Vltavou a Planou. Měřit by měla přes čtyři kilometry. „Věřím, že cyklostezka bude sloužit občanům, ale i lidem, kteří k nám přijedou právě z Budějovic. Je tady krásná příroda a řeka nabízí zajímavé a atraktivní vyžití,“ zhodnotil před časem starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman

Stavba začala v polovině září a její dokončení by mělo proběhnout do 29. března 2022. Půvdním plánem bylo, dát stezku v listopadu k předběžnému užívání. Od tohoto záměru ale nakonec obce ustoupily. „Dohodly jsme se, že to do předběžného užívání dávat nebudeme. Jde to kolem řeky a kdyby se tam něco stalo, tak by to bylo nepříjemné,“ vysvětlil Zeman.

Na jihu Čech vznikne nová cyklostezka kolem Vltavy, spojí Planou a Boršov

Už za pár dní odstartuje výstavba nové cyklostezky. Lidé se díky ní dostanou z Boršova nad Vltavou do Plané u Českých Budějovic. Investice vyjde na téměř 30 milionů korun a hotovo bude příští rok na jaře.

Stavba cyklostezky vyjde na 29 milionů korun. I tady by ale mohla velkou část nákladků pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie. „Když to dopadne dobře, pro každou obec by měly být náklady zhruba jeden až jeden a půl milionu korun. Před příští cyklistickou sezonou to musí být hotové,“ popsal starosta Plané Tomáš Pintér.

Projekt zapadá do velkého záměru vybudovat 150 kilometrů dlouhou cyklostezku, která protne jižní Čechy. Trasa má vést z Nové Pece, kolem Lipenské přehrady a poté přes Vyšší Brod, Rožmberk nad Vltavou, Český Krumlov a České Budějovice až do Týna nad Vltavou. 

Ohodnoť článek

Štítky cyklostezka, cyklisté, České Budějovice, Suchomelská, Ján Zeman, Planá, ANO 2011, Evropská unie, Státní fond dopravní infrastruktury, Boršov nad Vltavou, Dobrovodský potok, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklostezka u Suchomelské je hotová. Kolaudace proběhne na přelomu měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.