Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ze střechy radnice zazněla česká hymna. Lidé na náměstí zapalovali svíčky

I lidé v Českých Budějovicích oslavovali Den boje za svobodu a demokracii. Tradiční průvod Rozsviťme demokracii odstartoval přesně v 17:11 od budovy Jihočeského divadla a vydal se směrem na náměstí Přemysla Otakara II.. Zde se před radnicí, z jejíž střechy zazněla česká hymna, zapalovaly svíčky.

Akce Rozsviťme demokracii se v Českých Budějovicích konala už poněkolikáté. V loňském roce musel být průvod kvůli protiepidemickým opatřením zrušen. Letos se ale lidé od budovy Jihočeského divadla směrem na náměstí Přemysla Otakara II. vydali. Podle organizátorů se průvodů zúčastnilo zhruba šest stovek lidí. 

Před radnicí se mezitím zapalovaly svíčky, které byly na chodníku vyskládány do nápisu demokracie. Na náměstí dorazila i Lucie Korandová. „Já chodím zapalovat svíčku pravidelně, takže jsem ani letos neváhala. Myslím, že je důležité si tyto dny připomínat. A zvlášť to ukazovat i mladší generaci,“ řekla. Přesně v půl šesté se ze střechy rozezněl orchestr Jihočeského divadla, který zahrál českou hymnu. 

Kromě průvodu si České Budějovice připomněly Den boje za svobodu a demokracii také vzletem balónu v národních barvách. Ten se k nebi vydal z náplavky před třetí hodinou odpoledne. 

Balón byl vyroben v roce 2018 k výročí sto let vzniku Československé republiky. Vzlétá jen výjimečně, vždy pouze při významných svátcích nebo mimořádných událostech.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky České Budějovice, 17. listopad, Den boje za svobodu a demokracii, státní svátek, svíčka, národní hymna, radnice, Jihočeské divadlo, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Náměstí Přemysla Otakara II., Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze střechy radnice zazněla česká hymna. Lidé na náměstí zapalovali svíčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.