Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do soutěže o proměnu Senovážného náměstí se přihlásilo 30 ateliérů

Celkem tři desítky českých i zahraničních ateliérů projevilo zájem o architektonickou soutěž, jejímž cílem je proměnit českobudějovické Senovážné náměstí. Porota teď vybere osm finalistů, kteří zpracují konkrétní návrh.

Od účastníků soutěže město očekává analýzu současného stavu, stanovení problémů či návrh koncepčního řešení, které zohlední požadavky ze zadání soutěže.

„V něm město zmiňuje především požadavek na odkrytí koryta Mlýnského náhonu, vybudování kapacitního podzemního parkoviště a následnou úpravu celého prostranství od budovy muzea až k poště. Mělo by jít o prostor nabízející komplexní urbanistické, architektonické, krajinářské a dopravní řešení. V ideové části soutěže pak účastníci prověří možnosti případné dostavby náměstí a stanoví regulaci pro novostavbu objektu Alšovy jihočeské galerie, která bude v gesci kraje,“ uvedl námětek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice).

Na odměny zamíří tři miliony

Soutěž je užší a dvoufázová. Celková částka na ceny a odměny je tři miliony korun. O finalistech bude jasno v polovině prosince, ale soutěž bude i nadále anonymní. Porota totiž nebude znát autory jednotlivých návrhů. 

Podaří se po desítkách let najít ideální podobu Senovážného náměstí?

Vedení budějovické radnice vyhlásilo architektonickou soutěž, jejímž cílem je najít novou podobu pro Senovážné náměstí. V požadavcích je mimo jiné odkrytí Mlýnského náhonu či vybudování podzemního parkoviště.

Výsledkem má být podle města výběr návrhu a týmu architektů či krajinářů a dalších specialistů. „Tento tým by měl zohlednit i požadavky významných veřejných institucí a soukromých subjektů sídlících přímo na náměstí či v jeho okolí. S ohledem na předpokládanou výši investice je v zadání také požadavek na etapizaci celého záměru a předpokládá se i možnost využití evropských dotačních fondů,“ dodal náměstek

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Senovážné náměstí, české budějovice, investice, rekonstrukce, soutěž, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, ateliér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do soutěže o proměnu Senovážného náměstí se přihlásilo 30 ateliérů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.