Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O provozu kluziště na náměstí rozhodne cena. Město s agenturou jedná

Další provoz kluziště na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. záleží na tom, jak drahý by byl. Kluziště bylo součástí adventních trhů, na něž město už přispělo pořadatelům dvěma miliony Kč. Kdyby se mělo kluziště znovu otevřít a fungovat do původně zamýšleného 6. ledna, další náklady na provoz by byly možná až 2,5 milionu korun, což si město nemůže dovolit. Rozhodující bude podle primátora cenová nabídka od organizátorů z firmy Art4Promotion.

Otázku provozu kluziště řešili dnes radní na mimořádné schůzi. „Adventní trhy skončily, tedy včetně kluziště. Vůbec se nedá mluvit o tom, že by jakákoli atrakce pokračovala. Pokud se dohodneme, byla by to zcela nová objednávka na službu venkovního sportoviště. Ale k tomu, abychom tak mohli učinit, potřebujeme přesnou kalkulaci," řekl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Provoz kluziště do Tří králů by podle předběžného odhadu města vyšel na zhruba dva a půl milionu korun. „Zatím máme jenom předběžný odhad, ale kdyby tam mělo být kluziště do Tří králů, vyžádá si dalšího dva a půl milionu. Nejsme v situaci, že bychom mohli vzít dva a půl milionu a objednat si kluziště," řekl Svoboda.

Na náměstí by mohlo nejspíš dál fungovat alespoň kluziště a vyhlídkové kolo

Organizátoři Českobudějovického adventu jednají s městem, že by i po zákazu trhů mohlo dál fungovat kluziště kolem kašny a vyhlídkové kolo. Podle jihočeské hygieny by obě atrakce nejspíš fungovat mohly, vše ale nejdříve prozkoumají právníci. Bude...

Jednatel společnosti Art4promotion, která trhy organizuje, Rudolf Střítecký dnes uvedl, že se budou snažit nabídnout cenu nižší než dva miliony korun. „Řekli jsme, že nebudeme vůbec kalkulovat náklady, co jdou za námi, jako stavba a bourání. Ale náklady, že to budeme udržovat v chodu, elektřinu, náklady na obsluhu, pronájem technologie,“ řekl Střítecký. Prozatím se s městem domluvili na tom, že by kluziště kolem kašny fungovalo do 24. prosince. Svoboda ale uvedl, že by bylo nezbytné, aby firma při bruslení kontrolovala očkování, prodělaný covid i maximální počty lidí.

První náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB) v pátek řekl, že se radní pokusí o řešení. „Přijde mi zvláštní, že do divadla, na sport může až tisíc lidí do hlediště, můžete pořádat oslavu, kam může přijít sto lidí, kteří jsou očkovaní, ale nemohlo by sto očkovaných lidí na náměstí bruslit," řekl Thoma. Problém s provozem kluziště by neměla ani ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Před víkendem uvedla, že to ale musí probrat s právníky. 

Primátor je ale proti tomu, aby se kluziště dál provozovalo. Jako předseda krizového štábu Českých Budějovic nemůže podle svých slov vítat žádnou aktivitu, která povede ke shromažďování lidí, byť povolenou. „Nikdy jsme neměli tak vysoká (koronavirová) čísla jako teď," okomentoval.

Trhy na náměstí Přemysla Otakara II. začaly 19. listopadu, nabízely 90 stánků. V plánu bylo 70 uměleckých vystoupení, neuskutečnila se žádná. Loni trhy kvůli covidu nebyly. Firma Art4promotion má s městem pětiletou smlouvu o provozování trhů, letos vyprší.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Navara | Zdroj ČTK

Štítky ČR, koronavirus, zábava, trh, správa, Vánoce, České Budějovice, Přemysl Otakar II., Jiří Svoboda, Juraj Thoma, ANO 2011, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O provozu kluziště na náměstí rozhodne cena. Město s agenturou jedná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.