Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První vánoční strom byl na budějckém náměstí v roce 1925

I v minulém století stál v centru Českých Budějovic vánoční strom. Stejně tak se tehdy věnovala pozornost výzdobě města, byť v omezené míře. Kromě toho se pořádala také soutěž o nejlepší vánoční výkladní skříň, která měla pravidelného vítěze.

Informace o tom, jak vypadaly Vánoce v Českých Budějovicích v době první republiky (1918-1938, pozn. red), popisuje historik Jan Schinko. Při vyprávění začíná na náměstí Přemysla Otakara II., které se v polovině 20. let minulého století jmenovalo náměstí Svobody. 

„První vánoční strom v byl postaven v sobotu dne 19. prosince 1925,“ líčí historik. Zároveň cituje zápis schůze městské rady ze dne 17. prosince 1925: „Slavnostní postavení vánočního Stromu svobody, jež bude v sobotu o půl 5. hodině odpolední, zúčastní se členové městské rady. K témuž účelu věnováno 1000 Kč na režii s postaveném stromu spojenou a 1000 Kč na stavění samé.“

Od té doby se podoba náměstí v době advěntu výrazně změnila, což platí také pro zbytek města. I v období první republiky se ale věnovala pozornost výzdobě ulic. Se současností se to však nedá srovnávat. 

„Vyzdobení ulic asi přímo radnice nefinancovala. To byla hlavně iniciativa obchodních firem. Neony měly jen největší firmy,“ zmiňuje Schinko. Tradicí byla dřív soutěž o nejlepší vánoční výkladní skříň. „Tu většinou vyhrávala firma Brouk a Babka,“ uvádí historik. 

Trhy na hlavním náměstí se podle něj konaly průběžně. Další trhy s označením "vánoční" se pak pořádaly také v kulturním domě Beseda. Městská rada také povolovala také vánoční akce na ledě Malše.

V roce 1989 přivezli betlémské světlo 

Příliš podrobných informací o tom, jak vypadaly Vánoce v ulicích Českých Budějovic po první republice, není k dispozici. Za zmínku ale stojí jedna akce spojená s nedávnou historií. Jde o advent v roce 1989. Tehdy na jih Čech dorazilo betlémské světlo, o čemž ve zprávách informovala Česká televize.

 „Až z Betléma do Českých Budějovic nalezlo cestu světlo míru. Z Betléma do Rakouska jej přivezla 13letá Sabine Heinzlova z Lince a dnes odpoledne předala na českobudějovickém Žižkově náměstí,“ popsal tehdy reportér České televize

„Na velké vánoční slavnosti, které se účastnilo kolem 10 tisíc obyvatel města i širokého okolí, převzal symbol mírového života a přátelství mezi národy 13letý Martin Smolka,“ doplnil reportér s tím, že poté světlo zamířilo do jihočeských kostelů a domácností. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, Vánoce, advent, strom, rozsvícení, kultura, svátek, historie, vánoční stromek, První republika, rada, Česká televize, Betlémské světlo, Betlém, Brouk a Babka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

První vánoční strom byl na budějckém náměstí v roce 1925  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.