Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech začne v příštím roce stavba nového úseku dálnice D3. Plánují se i obchvaty a modernizace

Zahájení stavby nového úseku dálnice D3 nebo modernizaci dvou českobudějovických objektů určených pro kulturu přinese rok 2022 v jižních Čechách. Některá města v regionu také s ohledem na končící volební období hodlají uvolnit vyšší částku do kapitálových investic, než tomu bylo v minulých letech.

Modernizace Slavie a Domu umění

„České Budějovice připravily na kapitálové výdaje pro příští tok téměř miliardu korun. Nikdy v historii nebyla částka vyšší," uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Dodal, že téměř polovinu z připravované sumy město využije na modernizaci Spolkového domu Slavie a Domu umění. „Jedná se stěžejní akce dvou velmi důležitých objektů," uvedl Svoboda.

Podle Svobody je pro region také přínosem stavba jižní tangenty, která má zčásti odvést dopravu mimo České Budějovice. Jihočeský kraj, který obchvat buduje, na projekt příští rok uvolní téměř půl miliardy korun. Předpokládané náklady na celou stavbu se pak blíží k 900 milionům korun.

Jihočeský kraj počítá pro příští rok se schodkem rozpočtu 1,4 miliardy. Do čeho se bude investovat?

Zastupitelé Jihočeského kraje dnes schválili rozpočet pro rok 2022. Materiál počítá s příjmy v hodnotě 21,9 miliardy korun a výdaji za 23,2 miliardy. Finance zamíří do obchvatů, mostů či proměny horního areálu Nemocnice České Budějovice.

Vysoké investice plánují i další města

Prachatice chtějí v příští roce investovat 145,2 milionu korun, což je druhá nejvyšší suma od roku 1989. Opraví třeba letní amfiteátr. Přes 100 milionů korun investuje i třináctitisícový Český Krumlov.

Ředitelství silnic a dálnic začne zkraje roku stavět 8,5 kilometru dlouhý úsek dálnice D3 Třebonín – Kaplice za 1,87 miliardy Kč. „Stavba má veškerá stavební povolení," řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Úsek chce stát zprovoznit koncem roku 2024. Na jaře začnou naplno také práce na nových úsecích jihočeské části dálnice D4.

Dopravní stavby, obchvaty a železniční koridor

V druhé polovině roku chce ŘSD začít stavět obchvat Lišova a Štěpánovic, v létě by mělo dostavět obchvat Chýnova na Táborsku. Jihočeský kraj začne na jaře stavět obchvat Vlachova Březí. Pokračovat budou práce na IV. železničním koridoru; v listopadu zřejmě skončí práce v úseku Soběslav – Doubí u Tábora, sdělil mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Investovat budou i firmy. Budějovický Budvar zprovozní na jaře novou linku na stáčení piva do plechovek. Investuje do ní kolem 300 milionů Kč. ČEZ by měl začít budovat zbývajících 11 z 26 kilometrů horkovodu z Temelína do Českých Budějovic, za 1,69 miliardy korun.

Budějovický Budvar vybuduje novou linku na stáčení piva do plechovek. Vyjde na 300 milionů korun

Investici za 300 milionů korun chce v příštím roce realizovat národní pivovar Budějovický Budvar. Půjde o vybudování nové linky na stáčení piva do plechovek. Ta současná je totiž podle ředitele pivovaru Petra Dvořáka na hranici své kapacity.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, správa, kultura, společnost, Jihočeský kraj, dálnice, Česko, Jiří Svoboda, České Budějovice, Dům umění, Ředitelství silnic a dálnic, ANO 2011, České dráhy, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na jihu Čech začne v příštím roce stavba nového úseku dálnice D3. Plánují se i obchvaty a modernizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.