Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vrcholí meteorický roj Kvadrantidy, pozorování nebude rušit Měsíc

V noci na úterý vrcholí meteorický roj Kvadrantidy. Podmínky pro pozorování meteorů jsou letos velmi dobré. Nebude ho rušit Měsíc, který je krátce po novu. Maximum roje nastane ve 21:40 SEČ. Kvadrantidy jsou aktivní mezi 1. až 10. lednem.

Podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě bude v době maxima radiant, tedy místo, odkud meteory zdánlivě vylétají, nízko nad severním obzorem. V dalších hodinách však výrazně vystoupá. Radiant Kvadrantid se nachází na pomezí souhvězdí Pastýře a Draka. Tam bývalo souhvězdí Zední kvadrant, podle kterého roj získal své jméno. Mezinárodní astronomická unie však toto souhvězdí zrušila v roce 1922. Podle Horálka budou podobně dobré podmínky pro sledování Kvadrantid znovu až v roce 2025.

Blíží se maximum Perseid, podmínky pro pozorování budou skvělé

V těchto dnech stoupá aktivita oblíbeného meteorického roje Perseidy. Letos pro jejich vyhlížení nastanou skvělé podmínky, nebude totiž rušit Měsíc. Maximum Perseid bude v noci z 12. na 13. srpna. Příští týden se konají i společná pozorování...

Kvadrantidy patří mezi nejsilnější meteorické roje roku, mají frekvenci kolem 110 meteorů za hodinu. Mateřským tělesem Kvadrantid je pravděpodobně fragment nyní už neexistující komety. V roce 1490 způsobila meteorický déšť pozorovaný z čínského města Čching-jang, který patrně souvisel s jejím zánikem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DumiTrus / pixabay.com

Štítky meteorický roj, Geminidy, meteory, Petr Horálek, Měsíc, meteor, souhvězdí, Mezinárodní astronomická unie, Opava

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Vrcholí meteorický roj Kvadrantidy, pozorování nebude rušit Měsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.