Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Podporu okupované Ukrajině v Českých Budějovicích vyjádřilo na 300 lidí

V centru Českých Budějovic se dnes konala akce na podporu okupované Ukrajiny. Na náměstí přišly zhruba tři stovky lidí s transparenty a ukrajinskými vlajkami. Vystoupilo několik řečníků z řad politiků, ale i zástupců ukrajinské a ruské komunity. Na konci akce zazněla česká a ukrajinská hymna.

Akce začala krátce po páté hodině odpoledne. Na podiu se postupně vystřídalo několik hostů, mezi prvními vyjádřil podporu Ukrajině rektor Jihočeské univerzity Bohumil Jiroušek, kterého následoval hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). „To, co vidíme v posledních dnech, je bezprecedentní útok putinovského ruska na svobodu a samostatnost Ukrajiny. Co je ale důležité, a myslím, že to bylo překvapivé i pro Rusko, s jakou odvahou se jim ukrajinský lid postavil,“ řekl. Dodal, že v budoucích hodinách bude kraj na Ukrajinu odesílat zdravotní pomoc, kterou budou poskytovat jihočeské nemocnice. 

Po hejtmanovi vystoupili poslanci Šimon Heller (KDU-ČSL) nebo Viktor Vojtko (STAN), jihočeský ředitel Paměti národa Tomáš Trantina nebo zástupce studentů z Ukrajiny Ivan Volchok. Prostor dostala taká mladá Ruska, která studuje v Táboře, a s válkou na Ukrajině nesouhlasí. Na úplný závěr zazněla česká a ukrajinská hymna, kterou nazpíval operní sólista Jihočeského divadla Alexander Beň. Původně měl hymnu zazpívat živě, nakonec ale musel odjet na hranice vyzvednout svou rodinu, která utekla před válkou.

Akce se konaly po celém Česku

Podobná shromáždění se dnes konala i jinde v Česku, lidé se sešli v Příbrami, v Kralupech nad Vltavou nebo Náměšti nad Oslavou. Na 80 tisíc lidí demonstrovalo na pražském Václavském náměstí.

K solidaritě s Ukrajinou se na jihu Čech přidávají města i jednotlivci, přibývají materiální sbírky. Jedna z nich začala dnes ve skautském domě v Jindřichově Hradci. Pokračovat bude do 3. března. Lidé mohou nosit potřeby pro ženy a děti čekající na hranicích Ukrajiny, sbírá se i zdravotnický materiál. Výhradně na zdravotnický materiál použitelný pro první pomoc se v pondělí zaměří sbírka v Dačicích. Vyhlásila ji lékařka Markéta Tomšů, lidé budou moci věci nosit do Základní školy Komenského. Sbírku materiálu má i Český Krumlov, lidé mohou potřebné věci nosit na služebnu městské policie na autobusovém nádraží. První dodávka vyrazí k ukrajinským hranicím v úterý. Vyplývá to z informací organizátorů sbírek zveřejněných na jejich facebookových profilech.

Města také shromažďují nabídky ubytování pro uprchlíky, 15 bytů zatím vyhradily České Budějovice, Třeboň má připravené vybavené obytné buňky. První utečence také dnes v hotelích i soukromých domácnostech ubytovala Hluboká nad Vltavou.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Balek

Štítky Ukrajina, demonstrace, sociální, boje, České Budějovice, Jihočeský kraj, národní hymna, Rusko, Česko, Martin Kuba, Bohumil Jiroušek, ODS, materiál, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podporu okupované Ukrajině v Českých Budějovicích vyjádřilo na 300 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.