Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve městě přibývají další mlžítka. Upravovat jejich fungování podle počasí není jednoduché, říká město

S příchodem teplého počasí se do budějovických ulic vrací mlžítka, která nabízejí alespoň malou šanci na ochlazení v rozpáleném městě. V letošním roce se objeví na nových místech, z některých je naopak muselo město odstranit.

Mlžítka se v ulicích Českých Budějovic začala objevovat před několik lety. Jde o snahu města nabídnout lidem možnost ochlazení se v horkých letních dnech, kdy teploty dosahují tropických hodnot. Na místech, kde chybí zeleň nebo jiná možnost stínu, dochází k rozpálení zpevněných povrchů, a tím se pocitová teplota ještě zvyšuje.

Právě z toho důvodu lidé velmi často možnost rychlého zchlazení uvítají. V předchozích letech město mlžítka umístilo na náměstí Přemysla Otakara II., kde bývá v létě situace nejhorší. Postupně přibývala například v Široké ulici nebo na Lannově třídě. Tam už letos nebudou. „Na Lannovu třídu letos mlžítka neumístíme. V horní části Lannovky se totiž lidé pod mlžítkem omývali,“ vysvětlil důvod změny náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB). Místo toho se ale objeví na Mariánském náměstí nebo u Biskupského gymnázia. „Během června se objeví také na Sokolském ostrově i s pítkem,“ dodal.

Mlžítka fungují kolem deseti hodin denně sedm dní v týdnu. Jejich provoz je nastaven centrálně. Právě to způsobuje, že fungují i ve dnech, kdy je ochlazení to poslední, co lidé ve městě potřebují. „Moc nechápu, proč ve dny, kdy prší, na náměstí ještě stříká voda z mlžítek. Přijde mi to docela nesmyslné vyhazování peněz,“ komentovala jedna z obyvatelek města.

Upravovat dobu fungování podle aktuálních situací ale není podle města tak jednoduché. „Mlžítka nemají spínač, který by je zastavil při deštivém počasí. Musí je vypnout pracovníci ČEVAKu osobně a takový výjezd stojí více peněz než provoz i při nevhodném počasí,“ vysvětlil náměstek primátora.

A kolik peněz stojí město provoz jednoho mlžidla? Jeho spotřeba vody je kolem 33 litrů za hodinu, cena je tak několik desítek korun za den.

Město už rozmístilo i mola

V posledních týdnech se na různá místa kolem řeky vrátila také koupací a opalovací mola. Lidé je mohou využívat například na Vltavě u TJ Meteor, u Lučního jezu a LTC Libra nebo na plážích u Voříškova dvora. Umístěna už jsou také mola u Malého jezu, kde se jejich instalace kvůli opravám prováděným Povodím Vltavy, opozdila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky mlžítka, ochlazení, České Budějovice, inovace, léto, peníze, Ivo Moravec, Občané pro Budějovice, Povodí Vltavy (státní podnik), LUČNÍ JEZ a.s., Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve městě přibývají další mlžítka. Upravovat jejich fungování podle počasí není jednoduché, říká město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.