Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Do kin vstupuje nový Top Gun s Tomem Cruisem. V hlavních rolích jsou letadla z Prahy

Do českých kin dnes vstupuje nový film Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem. Film má výraznou českou stopu, protože na natáčení se významně podílely české proudové cvičné letouny Aero L-39 Albatros, které vyrobili dělníci v Aero Vodochody.

Natáčelo se v rychlosti až 650 kilometrů v hodině a při přetížení 3G

Filmaři použili všestranný letoun L-39 k tomu, aby se herci mohli seznámit s létáním v proudovém letadle před usednutím do kokpitu stíhacího letounu F/A-18 Hornet.

Právě ve speciálně upraveném letounu L-39 pod značkou Cinejet vznikla značná část dechberoucích letových záběrů. Na přídi tohoto letounu byl při natáčení přichycen systém, který dokáže natáčení i při extrémně vysokých rychlostech. Natáčelo se v rychlosti až 650 kilometrů v hodině a při přetížení 3G.

„Doufám, že se vám film bude líbit. Až budete sledovat závěrečné titulky, najdete tam i kolegy z našeho týmu Randyho Howella nebo Scotta Kartvedta,“ uvedla Ginette Hout z akrobatické skupiny Patriots Jet Team, která se podílela na vzniku verze letounu Cinejet.

Českou stopu mělo Aero i v bondovce

Výraznou českou stopu měla díky pražskému Aeru také bondovka Zítřek nikdy neumírá, tehdy filmaři chtěli kromě letounu L-39 i pilota, který bude dublovat Pierce Brosnana, představitele Jamese Bonda. Role se zhostil Tehdejší testovací pilot Aera Ladislav Šnýdr tři týdny natáčel vrcholnou část filmu v Pyrenejích.

Nástupcem letounu L-39 Albatros je zcela přepracovaný model L-39NG, který je moderní a efektivní lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AERO Vodochody

Štítky film, Top Gun: Maverick, Tom Cruise, letadla, Praha, kino, Aero Vodochody, L-39 Albatros, Top Gun, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, hlavní role, Pierce Brosnan, James Bond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Do kin vstupuje nový Top Gun s Tomem Cruisem. V hlavních rolích jsou letadla z Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.