Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Umění se vrací do města. Oslavovat bude přírodu a krajinu

Už dnes bude na jihu Čech zahájen 15. ročník sochařského festivalu Umění ve městě. Letošní téma je Fauna a Flora a věnovat se bude, jak už název napovídá, přírodě a krajině. Na festivalu se podílí osmnáct autorů, kteří připravili 25 různých instalací. Na budějckém náměstí mohou lidé například vidět koně z nerezu od Michala Gabriela.

Sochařský festival Umění ve městě se od roku 2019 snaží zaměřit každý ročník na určité téma.  „Nejprve to byla oslava nových technologií, robotů a 3D tisku kterou následoval ročník Akva zaměřený na vodní živel i živoucí tekutinu. Loňský ročník s tématem City se zabýval městem a lidskými city a emocemi v něm rezonujícími. Jistou protiváhou je letošní festival oslavující krajinu, přírodu a svým tématem Flora a Fauna akcentující všechny živočišné a rostlinné druhy, které s námi na této planetě ještě žijí," popsala za organizátory Alena Doležalová z produkce festivalu. Jeho slavnostní zahájení proběhne dnes před Rabenštejnskou věží.

Do výstavy se zapojilo 18 autorů, kteří vytvořili 25 různých instalací. Ty budou rozmístěny po celém kraji a letos poprvé nejen ve městech, ale také v přírodě. „Téma letošního roku přispělo i k posunu po stránce prostorové. Festival tak letos výrazněji proniká do otevřené přírody a krajiny a oslavu patnáctých narozenin festival oslaví mimo jiné i sochařským sympoziem na Pasečné na Šumavě nedaleko lipenské přehrady. V rámci sympozia vznikne pro vybraná místa celkem 6 sochařských laviček, které budou pak trvale nainstalovány právě v okolí Pasečné,“ vysvětlila Doležalová.

Celkem 12 soch najdou lidé po Českých Budějovicích. Na náměstí Přemysla Otakara II. vystaví významný český sochař Michal Gabriel sochu koně z nerezu, na Lannově třídě lidé uvidí Cake tower a před Rabenštejnskou věží bude vystaveno dílo s názvem Velký závod od sochaře Michala Trpáka. V Lipně nad Vltavou vystaví Štěpán Jílek Chobotnici na výzvědách. Na mapu, kde jednotlivá díla najdete, se můžete podívat na webu.

Líbí se vám sochařský festival Umění ve městě?

Celkem hlasovalo105 čtenářů

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Umění ve městě, České Budějovice, umění, festival, příroda, Michal Gabriel, Česko, Přemysl Otakar II., Michal Trpák, slavnost, květena, instalace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umění se vrací do města. Oslavovat bude přírodu a krajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.