Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vodňanský hřbitov vstupuje do nové éry

PR článek

Na městský hřbitov se vrací ticho. Po bezmála roční stavební akci zde stojí zbrusu nová smuteční síň. Vedení města se totiž rozhodlo nejít cestou rekonstrukce, jako například v nedalekém Protivíně, ale srovnalo původní nevyhovující budovu, která byla navíc ve špatném technickém stavu, se zemí. Na jejím místě vyrostla stavba zcela nová dle návrhu renomovaného architektonického studia Žalský architekti. Právě tito odborníci se podíleli na úpravě pietních míst v Lidicích a Ležákách.

„Nový prostor je skutečně multifunkční a zvládne uspokojit poptávku po malých komorních obřadech i velkých pohřbech pro několik stovek hostů,” říká místostarosta města Tomáš Bednařík. Při projektování se pracovalo nejen s celou řadou unikátních architektonických prvků, ale rovněž s tématem posledního rozloučení jako takovým. „Společnost v posledních desetiletích realitu týkající se smrti a důležitého pohřebního rituálu cíleně vytěsňovala, a proto je pojetí stavby také další osvětou. Ve spolupráci s dalšími městskými institucemi ve Vodňanech chceme otevřít otázku důstojného rozloučení, které je poctou životu zesnulého, pomáhá přijetí jeho smrti a dává naději všem živým,” doplňuje Bednařík.

Vodňanský hřbitov vstupuje do nové éry

Čtvrtek, 16. června 2022, 16:00

Vodňanský hřbitov vstupuje do nové éry
Vodňanský hřbitov vstupuje do nové éry

Během stavby však bylo pamatováno i na praktickou stránku věci. Nově zde návštěvníci hřbitova najdou například zázemí s přístřeším a pitnou vodou a také dlouho postrádané toalety. I když je stavba u konce, město má s lokalitou ještě další plány. „Naším cílem je celková revitalizace hřbitova a jeho úprava do podoby, která bude splňovat nároky moderního pohřebnictví a bude dokonale využívat veškerou plochu. Zároveň chceme, aby se i okolí hřbitova stalo součástí rekreační zóny města, protože lokalita U Vojtěcha volně navazuje na rozsáhlý lesopark v Zátiší, který je oblíbeným cílem turistů i místních,” přibližuje místostarosta další plány spojené se hřbitovem.

Stavba za 15 milionů z městského rozpočtu se slavnostně otevřela v sobotu 11. června, kdy se návštěvníci mohli podívat do míst, kam se běžný smrtelník jen tak nepodívá.

Ohodnoť článek

Štítky Vodňany, hřbiton, smuteční síň, novinka, rekonstrukce, hřbitov, Lidice, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodňanský hřbitov vstupuje do nové éry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.