Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do nádrže Bagr v Budějovicích teče znečištěná voda. Stavební práce to mají změnit

Již řadu let si obyvatele Českých Budějovic stěžují na kvalitu vody v nádrži Bagr, která se nachází v parku Stromovka. Ukázalo se, že je na přítok do Bagru napojený potok se zněčištěnou vodu. Letos by proto měla stavební firma toto napojení zrušit. Poté je ale potřeba investovat do vypuštění a odbahnění celé nádrže.

O plánované investici informovali zástupci města České Budějovice. „Před časem jsme řešili, že do Bagru vtéká voda, která je v určitých obdobích znečištěna organickými zbytky. Pátrali jsme a zjistili propojení Litvínovického potoka se Zlatou stokou, odkud teče voda do nádrže,“ řekl novinářům náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Závadu odstraní stavební práce. Ty se uskuteční v nadcházejících měsících na návsi nedaleké obce Litvínovice. „Se zástupci města, které je investorem, jsme o tom jednali. Zlatá stoka je majetkem Českých Budějovic. Se záměrem souhlasíme a domluvili jsme se, že se na tom budeme částečně podílet,“ sdělil redakci litvínovický místostarosta Martin Král (SNK - postupný rozvoj obce). Práce by se měly dotknout okolí sochy Vltavské dívky. 

Nádrž je potřeba odbahnit

Až bude hotovo, neměla by se do Bagru dostat dešťová a jinak znečištěná voda. Investice vyjde na zhruba jeden milion korun. „Litvínovický potok splachuje nějaké zbytky z polí a pravděpodoboně do toho v minulosti byly zataženy i takzvané půdní podmoky z různých stavebních parcel. Nevíme, kde má to znečištění původ, takže nezbývá než ty vody oddělit,“ vysvětlil Holický. 

Neznamená to ale, že bude voda v nádrži okamžitě čistá. Po této akci je potřeba vodu vypustit a Bagr kompletně odbahnit. Kdy k tomu dojde, zatím není jasné. Vedení města tuto akci zatím neřešilo. Podle Holického bude záležet na sestavení rozpočtu. V minulosti se vypisovala veřejná zakázka na projektovou dokumentaci k odbahnění. Zástupci města si mysleli, že samotná akce vyjde na maximálně tři miliony korun, ale ukázalo se, že takový obnos budou stát jen projekční práce. 

Zlatá Stoka plní vodou také další menší vodní plochy v parku Stromovka nebo třeba rybník na návsi v Litvínovicích. Koryto je dlouhé zhruba dva kilometry. Zlatou stokou protéká část vody z řeky Vltavy. Začíná u Stecherova Mlýna, poté teče Litvínovicemi, parkem Stromovka, z rybníka Bagr odtéká voda propustkem pod silnicí Na Dlouhé louce a poblíž sportovní haly opět ústí do Vltavy.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czeva

Štítky České Budějovice, strmovka, park, bagr, voda, nádrž, potok, Stromovka, Zlatá stoka, Litvínovice, ANO 2011, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do nádrže Bagr v Budějovicích teče znečištěná voda. Stavební práce to mají změnit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.