Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Temelín odstavil na dva měsíce druhý blok. Vymění čtvrtinu paliva

Jaderná elektrárna Temelín plánovaně odstavila druhý blok. Reaktor začnou energetici otevírat poté, co vychladne. Při dvouměsíční odstávce vymění čtvrtinu paliva a zkontrolují bezpečnostní systémy i turbínu. Včetně dodavatelů se do prací zapojí asi tisíc lidí. V Temelíně je to letos druhá odstávka, první blok byl odpojený necelé dva měsíce od 15. dubna do 9. června.

Generátor druhého bloku odpojili energetici ve chvíli, když byl reaktor přibližně na třetinovém výkonu. Provozní personál snižoval výkon bloku od 18:00, a to tempem pět megawatt za minutu. Turbogenerátor odpojili energetici od přenosové soustavy podle plánu ve 21:00.

„O víkendu bude technologie postupně chladnout, například v primárním okruhu budeme snižovat teplotu vody přibližně o tři sta stupňů. Reaktor začneme otevírat po vychladnutí, tedy v pondělí. Otevírání reaktoru potrvá přibližně čtyři dny,“ sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.

Energetici při odstávce vymění 42 z celkových 163 palivových souborů. ČEZ naplánoval při odstávce 67 investičních akcí za stovky milionů korun. Poslední letošní výměnu paliva v tuzemských jaderných elektrárnách plánuje ČEZ na říjen v prvním dukovanském bloku.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 9,1 TWh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, palivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín odstavil na dva měsíce druhý blok. Vymění čtvrtinu paliva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.