Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z nákladních aut kontrolovaných jihočeskými celníky byly dvě třetiny přetížené

Dvě třetiny nákladních a dodávkových vozů, které jezdí po frekventovaných jihočeských silnicích, jsou přetížené. Ukazují to výsledky kontrol celní správy, které úřad během letošního roku provedl. Přetížení vozidel je problémem nejen kvůli poškozování komunikací, ale také z hlediska bezpečnosti.

Kontrolní vážení nákladních a dodávkových vozů je nedílnou součástí práce Celního úřadu pro Jihočeský kraj. Od začátku roku provedli pracovníci úřadu devět kontrolních vážení na frekventovaných silnicích v kraji. Výsledky ukázaly, že dvě třetiny těchto vozů překračovaly povolenou hmotnost.  

„Jednalo se o 70 případů, z nichž celníci uložili celkem 32 příkazů na místě v celkové částce 110 tisíc korun. Celkem 36 porušení týkajících se dopravců předali k vyřízení místně příslušné obci,“ uvedl mluvčí úřadu Radek Kréda. Dva případy se týkaly zahraničních dopravců. Těm byla podle mluvčího uložena kauce ve výši 10 tisíc korun.

Přetížení vozidel je podle celní správy problémem nejen kvůli poškozování komunikací, ale také z hlediska bezpečnosti. „Brzdná dráha se totiž v případě nouzového brzdění přetíženého vozidla značně prodlužuje, čímž dochází k přímému ohrožení ostatních účastníků silničního provozu," vysvětlil mluvčí.

Odebrání registrační značky

Kromě kontroly hmotnosti vozů a dalších pravomocí, mohou pracovníci celní správy od ledna letošního roku také zadržet registrační značku nebo zabránit odjezdu auta v případě, že zjistí, že jeho řidič nemá uhrazené pokuty za dopravní přestupky. Od začátku roku už odebrali značku ve dvanáctkrát. 

„V osmi případech dlužníci zaplatili a celníci registrační značky vrátili. Ve zbývajících čtyřech případech však dlužníci pokutu neuhradili, a tak tabulky s registrační značkou zůstávají nevyzvednuté na celním úřadě. Jihočeši se tak v počtu zadržených registračních značek řadí na první příčky v celorepublikovém srovnání," uzavřel Kréda.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní správa České republiky

Štítky celní správa, celníci, kontrola, váha, Jihočeský kraj, SPZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nákladních aut kontrolovaných jihočeskými celníky byly dvě třetiny přetížené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.