Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na Povltaví Lineckého předměstí se konaly sousedské slavnosti

PR článek

V rámci aktivit Kul.turisty (projekt k podpoře kandidatury města Českých Budějovic na titul Evropské hlavní město kultury 2028) se na konci prázdnin uskutečnily další sousedské slavnosti, tentokrát v části města od Háječku až po Rožnov. Jednou z lokalit, která se ujala pořádání aktivit s cílem lépe se v sousedství poznat, popovídat si a zlepšit tak místo, kde spolu žijí, bylo Povltaví Lineckého předměstí.

„Pojali jsme tuto akci spolu se sousedy z obou břehů Vltavy s heslem „řeka nás spojuje“ a tak vznikly tři dny nabité společenskými událostmi typu sousedského bazárku, grilovačky pod noční oblohou, sousedského letního kina, ale i různých soutěží mezi oběma břehy,“ dodal jeden z organizátorů Jan Mádl.

Ve čtvrtek 24. srpna akce odstartovala na prostranství před ZŠ Grünwaldova, kde byl program zaměřen hlavně na děti, čekalo je zdarma kreslení na obličej, divadelní workshop divadla SUD anebo třeba virtuální realita ve stánku společnosti Starnet, na kterou se táhla dlouhá fronta, malých i velkých nadšenců. Připraven byl i bazárek, do kterého se mohli zapojit všichni sousedé a byl vážně pestrý. Další šanci na využití tu za symbolické ceny dostávaly nejen oděvy různých velikostí, barev a stylů, ale i boty, knihy, hračky, nářadí, dekorace. Večer pak patřil opět nejen dospělým, ale i dětem. Teplá letní noc a povolení pana ředitele Caldra umožnilo uspořádat letní kino přímo na zeď školy v oploceném prostoru u malého vchodu. K dispozici byla na místě lehátka, židle, stolky a mnozí diváci byli vybavení i vlastními piknikovými dekami, takže atmosféra u promítaní byla velmi uvolněná a příjemná.

Druhý den v podvečer na tuto přátelskou notu navazovala grilovačka v ulici Pabláskova, kde se do noci povídalo, tančilo i zpívalo. V neděli dopoledne se byl naplánovaný společný úklid čtvrtě, aby se tu žilo ještě lépe. A závěrečné odpoledne už bylo v režii sousedů z Lučního jezu, kteří měli připravenou celou Vltavskou olympiádu, bohužel vzhledem k počasí se nepodařilo absolvovat úplně všechny disciplíny a grilovačka pokračovala netradičně pod mostem. Ale o to vřelejší a přátelštější atmosféru to mělo.

Už v průběhu akce bylo jasné, že nejde o jednorázovou aktivitu, ale o projekt, který by sousedé a starousedlíci rádi udrželi i do dalších let jako tradici, protože setkávání se, budovaní nových přátelství „přes plot“ a společná péče o místo, kde člověk žije je velmi důležitá nejen pro fungování a pospolitost čtvrti, ale i důležitým zdrojem informací, sdílení potřeb a nápadů každého jednotlivého souseda.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Linecké předměstí, sousedské slavnosti, Kul.turista, České Budějovice, slavnost, Rožnov, Háječek, kultura, olympijské hry, Vltava, STARNET, s.r.o., LUČNÍ JEZ a.s., projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Povltaví Lineckého předměstí se konaly sousedské slavnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.