Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Den pro zelené město zpřístupní areál vrátecké výtopny. Nabídne i bohatý doprovodný program

PR článek

Už na konci září budou mít lidé další možnost seznámit se blíže s projektem moderního zařízení na energetické využívání odpadů (ZEVO) a poznat nejnovější trendy v energetice i oběhovém hospodářství. V areálu dosluhující, ale stále funkční, uhelné výtopny, bude českobudějovická teplárna pořádat akci s názvem Den pro zelené město. Připraven je bohatý doprovodný program, vstup je zdarma.

V úterý 27. září budou mít lidé jedinečnou možnost navštívit areál výtopny Vráto v Okružní ulici, který se takto veřejnosti otevře vůbec poprvé ve své více než třicetileté historii. Návštěvníci se mimo samotného areálu budou moct seznámit s připravovaným projektem ZEVO Vráto, ale také s trendy v energetice a oběhovém hospodářství. Mimo odborný a vzdělávací program je připraven také pestrý výběr dalších aktivit.

V programu akce nebudou chybět zábavně – naučné prezentace firem, které se zabývají odpadovým hospodářstvím, umí odpad třídit, recyklovat a vracet do oběhu. Představí se i projekty sdílené elektromobility. „Právě oblast komunálních odpadů a předcházení jejich produkci dostane velký prostor. Podobně jako další ekologická témata. Cílem je inspirovat a ukázat praktické příklady, jak zastavit plýtvání surovinami, a co všechno lze z odpadu vyrobit,“ říká Václav Král, předseda správní rady ZEVO Vráto.

Program je kombinován tak, aby si každý mohl najít své téma. Kromě komentovaných exkurzí do objektů výtopny, které umožní široké veřejnosti poznat zázemí výroby tepla pro soustavu CZT, zazní v přednáškovém stanu řada zajímavých vstupů. Na exkurze je nutné se registrovat prostřednictvím webu. Vybírat mohou návštěvníci z prohlídky výrobního bloku nebo hlubinného zásobníku uhlí.

Pro milovníky historie je připravena přednáška o rozvoji Vráta a okolí, včetně profilu výtopny, která funguje od roku 1989 v nezměněné podobě. Postará se o ni budějovický patriot a publicista Milan Binder a začíná v 13:30 hodin.

Let balónem, kvízy o zvířatech nebo virtuální realita

Doprovodný program nabídne také vyhlídku na areál a jeho okolí z koše balónu, jízdu historickou drezínkou po místní železniční vlečce, ukázky virtuální reality od zástupců Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity nebo kvízy o zvířatech ze ZOO Ohrada. Připomínku, že na vráteckém komínu vysokém 160 metrů, odchovává každý rok svá mláďata sokol stěhovavý, zajistí sokolník s kolekcí dravých ptáků. A kdo bude mít zájem, na první ochoz této nejvyšší betonové stavby jižních Čech bude moci pod odborným dozorem vystoupat. 

Připravena je i soutěž, ve které mohou návštěvníci vyhrát 24 jednodenních zájezdů pro dvě osoby do předvánoční Vídně. Součástí výletu bude také návštěva tamního ZEVO Spittelau od architekta Hundertwassera, které stojí v centru rakouské metropole.

Den pro zelené město bude probíhat od 9:00 do 18:00 a vstup na je zdarma. Dopravit se do areálu můžete pravidelnými linkami MHD číslo 1, 14 a 18 nebo speciální kyvadlovou dopravou z autobusové zastávky u vlakového nádraží. Autobusy budou jezdit v dopoledních hodinách v desetiminutových intervalech, odpoledne po půl hodinách. „Bude to setkání dvou světů – minulosti s budoucností. Proto jsme zvolili všední den, vhodný též pro žáky základních a středních škol. Těm by mělo patřit především dopoledne, široké veřejnosti pak spíše odpoledne,“ doplňuje Václav Král.

Letošní Den pro zelené město navazuje na zatím poslední Den otevřených dveří teplárny, na který v roce 2018 přišlo do areálu v Novohradské ulici přes 10 tisíc návštěvníků.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Den pro zelené město, den otevřených dveří, Teplárna České Budějovice, Vráto, ZEVO Vráto, odpad, projekt, Václav Král, Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity, Milan Binder, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den pro zelené město zpřístupní areál vrátecké výtopny. Nabídne i bohatý doprovodný program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.