Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čeští vědci budou učit Italy jíst sumce. Na jihu Evropy je to invazivní druh

Vědci z Česka, Itálie a Portugalska se pouští do pětiletého projektu. Budou při něm mimo jiné monitorovat rozšiřování sumců na jihu Evropy, kde je tato ryba nepůvodním a invazivním druhem. Součástí projektu má být i snaha dostat sumce na jídelníček obyvatel severu Itálie.

O novém projektu LIFE Predator informovalo v tiskové zprávě Biologické centrum Akademie věd ČR (BC AV ČR). Potrvá pět let a zapojí se do něj vědci z Česka, Itálie a Portugalska. 

Zatímco v tuzemsku je sumec žádoucí, v jihoevropských jezerech jde o nepůvodní a invazivní druh, který působí škody na ekosystému. 

„V Itálie je to problém posledních desetiletí, Portugalsko to řeší posledních zhruba 10 let. Jsou lokality, které těží z výskytu sumců, protože tam vyráží rybáří z celé Evropy za velkými úlovky, což prospívá tamní ekonomice. To platí například pro italskou řeku Pád, která je tím vyhlášená. Nyní se ukazuje, že to je vážný problém. Například v Portugalsku sumec likviduje endemické druhy a hrozí jejích vyhynutí, doposud se tam totiž takto vrcholový predátor nevyskytoval,“ sdělil Budějcké Drbně vedoucí českého vědeckého týmu Martin Čech z Hydrobiologického ústavu BC AV ČR.

Na jih Evropy se sumec dostal právě kvůli sportovním rybářům. „Třeba v portugalských nádržích vůbec nejsou původní dravé druhy ryb a s příchodem sumce tak přibyl obrovský a nenasytný predátor, který decimuje veškeré původní ryby včetně vzácných, endemických druhů. Svědčí mu teplá voda, dobře se tam množí, rychle roste a nemá přirozeného nepřítele,“ vysvětlil v tiskové zprávě Čech. Připomněl, že na jihu Evropy je možné chytit sumce dlouhého 2,5 metru s váhou přes 100 kilogramů.

Výzkum zahrnuje mapování výskytu sumce, a tak bude na programu i odběr vody. Výskyt sumců se totiž dá určit díky odebrání několika litrů vody. 

Vědci budou sledovat celkem 50 nádrží a jezer v Itálii, Portugalsku a České republice. Například v Itálii to bude jezero Maggiore a v Česku nádrž Římov. Sumce budou mimo jiné lovit. K tomu vyzkouší některé metody včetně harpuny. S odlovem této ryby pak má pomoci více než 200 komerčních a sportovních rybářů. Cílem bude snížit jejich počet o desítky procent. 

Sumec může být dlouhý přes dva metry, jeho váha pak dosahuje i 100 kilogramů. Foto: Biologické centrum AV ČR

Součástí programu má být ale také osvěta směrem k rybářům i obyvatelům jihoevropských zemí. „Rybáře musíme přesvědčit, aby neroznášeli sumce do dalších jezer, aby své úlovky nevraceli do vody a odnášeli si je domů. Veřejnost je třeba přesvědčit o tom, že sumec je skvělá ryba k jídlu. Je to spousta masa, které je třeba v uzeném stavu kulinářskou delikatesou,“ uvádí Čech.

Hlavně v severní Itálii, kde se invaze sumce vymkla kontrole, by měla vzniknout lokální ekonomika, kdy se budou vyrábět sumčí produkty a restaurace nabízet pokrmy z této ryby, vyplývá z tiskové zprávy BC AV ČR. 

Sumec je oblíbeným cílem českých rybářů. Například v roce 2018 ulovil Miroslav Tyl v lipenské přehradě kus, který měřil 210 centimetrů a vážil zhruba 80 kilogramů. 

„Člověk na to musí být připravený. Nesmí stát moc blízko břehu, aby mohl vzít prut do ruky, musí se zapřít… na pruty mám speciální držáky a když sumec zabral, byla to taková síla, že se mi ze začátku nedařilo z nich prut vyndat. Musel jsem počkat na pohyb sumce a pak teprve prut vyháknout. Pak jsme mohli nasednout na loď a vyrazit za ním, protože jsme měli nástrahu zavezenou 150 metrů od nás. Ze břehu by nešel přitáhnout,“ popsal v roce 2018 boj s velkou rybou v rozhovoru pro Budějckou Drbnu

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky sumec, Itálie, výzkum, ryba, biologické centrum, české budějovice, Evropa, Česko, ryby, invazní druh, Portugalsko, projekt, jezero, Akademie věd České republiky, Martin Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští vědci budou učit Italy jíst sumce. Na jihu Evropy je to invazivní druh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.