Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánoční cukroví letos podraží. Zájem o něj i přesto je

O několik stovek korun navíc si budou muset lidé letos připravit, pokud si budou kupovat vánoční cukroví. Jeho cena totiž oproti loňsku kvůli dražším surovinám a energiím vzrostla. I přesto je ale zájem o cukroví srovnatelný, možná vyšší, než v roce 2021, shodují se cukráři a pekaři, kteří se na vánoční cukroví specializují.

„Letos to bude čtvrtý rok, kdy budu dělat vánoční cukroví na zakázku. Přípravy začínají už vlastně v září, kdy vymýšlím složení a připravuji vzorovou krabici, kterou si mohou zákazníci prohlédnout a jednotlivé kousky třeba i ochutnat. Samotné pečení začíná v prosinci a trvá vlastně do posledních předvánočních dní,“ popisuje samotné přípravy cukrářka Vladimíra Novotná, která vlastní cukrárnu Sněz mě! dorty na zakázku.

Oproti loňskému roku musela cenu cukroví zvednout. Za krabici, do které se vejde zhruba jeden a půl kila cukroví, zaplatí zákazníci 2100 korun, kilo se pohybuje kolem 1400 korun. V roce 2021 stálo o několik stovek méně.

Důvodem zvyšování ceny jsou mimo jiné zdražující základní suroviny a energie. To potvrzuje také Filip Kotvald, který se pečení vánočního cukroví věnuje přes pět let. „Když budu počítat jen surovinové náklady, tak se ceny samozřejmě rapidně zvýšily. Zvlášť, když se snažíte používat ty kvalitní, jako je pravá vanilka, kvalitní oříšky nebo například bio máslo. Z něj jsem pekl loni, letos si na něj ale vůbec netroufám, protože cena cukroví už by byla opravdu hodně vysoká,“ popsal.

Kilogram cukroví u něj stojí 1500 korun. „S nadsázkou můžu říct, že už letos ani nepeču proto, abych si něco přivydělal, ale spíše z tradice. Ceny jsou tak vysoké, že vidina nějakého přivýdělku… to cukroví by bylo podle mě neprodejné,“ myslí si.

Udržet cenu se podařilo pekařce Lence Karvánkové, která provozuje v centru malou pekárnu Vypečené okno. „Cenu cukroví se nám podařilo udržet z loňského roku. Za kilo zákazníci zaplatí 1190 korun, jaké budou energetické náklady zatím nevím, ale počítám, že budou zhruba o 50 procent vyšší, což je samozřejmě hodně,“ řekl. Za jednu „sezónu“ připraví zhruba 150 kilo cukroví. „Víc už není v našich silách,“ dodala.

Poptávka je podle ní stejná, nebo o trochu vyšší, jak v loňském roce. „Co tak od zákazníků slyším, tak se jim i s ohledem na ceny surovin a energií nevyplatí do toho investovat, když přičteme čas, který by nad pečením strávili, raději si cukroví objednají. Nehledě na to, že spousta pekáren cukroví letos vůbec nedělá, takže nabídka se zúžila,“ dodala pekařka.

Zkušenost Filipa Kotvalda je ale jiná. „Zájem podle mě letos tak velký nebude. Myslím si, že se lidi budou snažit spíše šetřit a upečou si opravdu jen dva nebo tři druhy. A já tomu naprosto rozumím,“ řekl Budějcké Drbně.

Nejoblíbenější je linecké a vanilkové rohlíčky, zájem je ale i o moderní druhy

Stálicemi v každé krabici vánočního cukroví jsou linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky. „V krabici máme 11 druhů cukroví. Nesmí chybět linecké nebo perníčky, připravujeme ale například pistáciové kuličky, včelí úly, máslové čokoládové sušenky máčené v čokoládě nebo medové koláčky,“ popisuje nabídku Karvánková.

Zájem je ale i o moderní cukrařinu. „Připravuji i trochu jiné druhy například plněné tartaletky, pistáciové kopečky, ty jsou velmi oblíbené, nebo čokoládové růže s tonka fazolí,“ doplnila Novotná.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky vánoce, vánoční cukroví, cena, energie, zdražování, pečení, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční cukroví letos podraží. Zájem o něj i přesto je  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.