Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Písku otevřeli první probační dům v Česku. V budoucnu by mohl vzniknout další

Ve světe jde o běžnou praxi, v České republice je tento projekt na začátku. Řeč je o probačních domech, které mají podmínečně propuštěným vězňům pomoct se začleněním do běžného života, a také zabránit jejich případné recidivě. První takový dům u nás dnes slavnostně otevřeli v Písku.

První probační dům v České republice vznikl v Písku přestavbou bývalého hasičského skladu. Jeho slavnostní otevření proběhlo právě dnes. „Dům je určen podmíněně propuštěným mužům z výkonu trestu odnětí svobody, kteří mají uložen dohled a přiměřenou povinnost účastnit se tohoto šestiměsíčního pobytového resocializačního programu. Jde o podporu těchto lidí při jejich začleňování do společnosti v období prvních měsíců po propuštění na svobodu,“ vysvětlil před několika týdny pro Budějckou Drbnu tiskový mluvčí Probační a mediační služby České republiky Martin Bačkovský.

Probační a mediační služba je zřizovatelem domu. Vybudovala ho v rámci projektu Zpátky do života. „Ve světě je tato forma podpory lidí s trestní minulostí již delší dobu běžná, protože výrazně přispívá k eliminaci recidivy v rizikovém období, kdy se pachatel po výkonu trestu ocitne na svobodě, a to často bez podpory původní rodiny a svého okolí. Probační a mediační služba se snaží čerpat kvalitní a pozitivně fungující zkušenosti z celého světa a tento druh projektu mezi ně patří,“ doplnila v tiskové zprávě ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

Na konci listopadu otevřou v Písku probační dům. Jde o první zařízení v Česku

Už na konci listopadu bude v Písku otevřen první probační dům v Česku. Zařízení má pomoci podmíněně propuštěným vězňům adaptovat se na život na svobodě, začlenit se do společnosti a předejít jejich možné recidivě. Jeho kapacita bude 16 lidí. Ti...

Dům má kapacitu 16 osob a je určen dospělým mužům. První obyvatelé se sem nastěhují během prosince. Podle Bačkovského je tady bude čekat režim, který je co nejvíce podobný obvyklému životu na svobodě. Připraveny jsou dvoulůžkové vybavené pokoje, společné koupelny, kuchyně a také prádelna. Pobyt v domě bude mít jasně daná pravidla, jako je povinnost zdržovat se v domě v předem stanovený čas, zákaz konzumace alkoholu a užívání jiných návykových látek, spolupráce s týmem Probační a mediační služby ČR nebo aktivní hledání zaměstnání.

Výběr obyvatel domu probíhá už během výkonu trestu. „Mělo by jít o odsouzené a následně propuštěné, kteří mají silnou motivaci na sobě pracovat a opustit dřívější návyky a svoji kriminální kariéru,“ popsal Bačkovský.

Podobné projekty jsou podle náměstka ministra spravedlnosti pro řízení sekce vězeňství a resortní kontroly Petra Dohnala správnou cestou, jak snížit kriminalitu. Řekl to dnes během slavnostního otevření domu. „Součástí moderní justice by měly být právě takové projekty, které nabízejí další odbornou práci s lidmi s trestní minulostí. Jsem přesvědčen, že provoz Probačního domu v Písku nám ukáže v praxi, že jde o jednu z cest, kterou se musíme v této oblasti vydat, abychom drželi krok s moderním světem a jeho potřebami,“ řekl.

Do budoucna by mohlo podobných zařízení vzniknout více

Stejný názor ale nesdíleli někteří obyvatelé Písku, kteří už dříve s vybudováním domu na území města nesouhlasili. Jejich hlavní obavy se týkali hlavně zvýšení kriminality. Samotné město ale se zřízením domu nic udělat nemohlo. Budova, ve které bude otevřen, totiž stojí na pozemku státu.

„Od začátku se město snažilo s Probační a mediační službou ČR spolupracovat, být jejím partnerem. Probační dům je zařízení, které funguje v různých evropských zemích, například Německu nebo ve Skandinávii, a vzhledem k tomu, že klienti budou vybíráni velmi pečlivě a budou se jim zde věnovat odborní pracovníci, neměla by mít jeho existence vliv na zhoršení bezpečnosti ve městě," řekla před časem redakci mluvčí města Petra Měšťanová.

Kapacita domu se podle mluvčího Bačkovského do budoucna nijak zvyšovat nebude. Nevyloučil ale, že by podobných zařízení vzniklo v Česku víc. „Já jsem přesvědčený, že první neznamená poslední. Jsem také přesvědčený, že v dohledných několika letech budeme stavět další probační dům. Tentokrát bude třeba určený i pro ženy," potvrdil jeho slova náměstek ministra spravedlnosti Dohnal.

Ohodnoť článek

Foto Probační a mediační služba České republiky

Štítky probační dům, probační a mediační služba čr, vězni, podmínečné propuštění, písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku otevřeli první probační dům v Česku. V budoucnu by mohl vzniknout další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.