Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Firma JHMD uvedla, že obratově splňuje podmínku, aby byla možná reorganizace

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) se ohradila proti argumentu insolvenční správkyně, že obratem nesplňuje jednu z podmínek nutných pro možnou reorganizaci. Insolvenční správkyně Daniela Urbanová uvedla, že za poslední účetní období před tím, než začala insolvence, měla firma čistý obrat 11,2 milionu korun. Firma včera v insolvenčním rejstříku uvedla, že čistý obrat byl 111,2 milionu korun, a splňuje tak podmínku k reorganizaci.

Firma je od loňského října v úpadku. Provoz vlaků v říjnu zastavila, protože nemá potřebná povolení. JHMD podle přehledu pohledávek dluží kolem 300 milionů korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma provozovala do podzimu vlaky na úzkokolejce.

Ohledně obratu odkázala firma na výkaz zisku a ztráty od 1. července 2021 do 30. června 2022. „Je zřejmé, že údaj o obratu uvedený ve zprávě insolvenční správkyně stejně jako závěr o nesplnění obratové kvantitativní podmínky přípustnosti reorganizace je zjevně nesprávný," uvedla firma. Je přesvědčená, že splňuje obratové kritérium pro reorganizaci. Reorganizační návrh zamítla firmě soudkyně Pavlína Glaser Hrůzová. Dospěla k závěru, že návrhem sledovala firma nepoctivý záměr. Firma dala námitku, že soudkyně je podjatá. Námitku posoudí Vrchní soud, vyplývá z rejstříku.

Firma JHMD požádala Drážní úřad, aby přerušil řízení o provozování dráhy

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) požádala Drážní úřad, aby přerušil všechna řízení spjatá s provozováním dráhy. Bez těchto osvědčení nelze dopravu na tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně provozovat, uvedla v...

Firma JHMD požádala Drážní úřad, aby přerušil všechna řízení spjatá s provozováním dráhy. Bez těchto osvědčení nelze dopravu na tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně provozovat, uvedla v insolvenčním rejstříku insolvenční správkyně Daniela Urbanová. Firma také podle ní nesplňuje podmínky pro to, aby jí soud povolil reorganizaci. Přerušená jsou tři ze čtyř řízení. O osvědčení o bezpečnosti dopravce firma ani nepožádala, řekla koncem loňského roku mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková. Drážní úřad vede s firmou správní řízení o odnětí licence.

Bez zmíněných osvědčení není možné začít jednat s Jihočeským krajem a Krajem Vysočina o možných smluvních vztazích a přepravě cestujících pro rok 2023, uvedla správkyně. Provoz podniku je podle ní dlouhodobě ztrátový. Situaci by podle firmy změnilo uspokojení pohledávky 108 milionů korun za Krajem Vysočina.

Firma na sebe podala insolvenční návrh v září 2022. Ke konci června měla 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Pohledávky dál přibývají. Raiffeisenbank přihlásila v říjnu vůči firmě pohledávky za 100,5 milionu korun, v prosinci přihlásil Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) pohledávky téměř za 78 milionů korun.

Společnost JHMD nemá na splácení dluhů. Argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy. Náhradní autobusovou dopravu v místě úzkokolejky zajistily Jihočeský kraj a Kraj Vysočina.

Obnovení provozu na jindřichohradecké úzkokolejce by stálo zhruba 20 milionů korun, řekl v listopadu Jan Šatava, jeden ze zakladatelů firmy JHMD a někdejší předseda představenstva. Tržby za letní jízdy parními vlaky bývaly v minulosti kolem čtyř milionů korun, což zaplatilo parní provoz. Firma teď vlastní dvě provozuschopné parní lokomotivy, asi deset historických vagonů a řadu běžných vozů, řekl Šatava. Firemní aktiva odhadl na desítky milionů korun.

JHMD vlastní a provozuje úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. Vlaky v minulých letech podle staršího vyjádření firmy přepravily ročně zhruba 400 tisíc cestujících. Dvě třetiny tratí jsou na území jižních Čech.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky železnice, soud, firmy, insolvence, jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma JHMD uvedla, že obratově splňuje podmínku, aby byla možná reorganizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.