Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice získaly na jihu Čech titul Historické město roku

Titul Historické město roku 2022 získalo v jižních Čechách město České Budějovice. Postupuje tak do celostátního kola soutěže, jehož vítěz bude vyhlášený v dubnu. Do soutěže se tentokrát na jihu Čech přihlásily ještě Prachatice a Trhové Sviny. Budějovice se svými 247 kulturními památkami patří k nejvýznamnějším památkovým rezervacím kraje, uvedli památkáři v tiskové zprávě. Loni do finále postoupily z jižních Čech Prachatice, jež tentokrát skončily v hlasování poroty druhé.

Cenu Historické město roku, která zohledňuje, jak se sídla starají o své památkové rezervace a zóny, vyhlašuje ministerstvo kultury od roku 1994. První titul v roce 1995 získaly Svitavy v Pardubickém kraji.

"České Budějovice se svými 247 kulturními památkami patří k nejvýznamnějším památkovým rezervacím kraje. Oceňujeme zdařilou obnovu historických průčelí několika významných měšťanských domů. Z dlouhodobého hlediska především postupnou obnovu areálu bývalého dominikánského kláštera, rekonstrukci radnice, opravy zachovalých hradebních věží a dominant města - Samsonovy kašny a Černé věže," uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Daniel Šnejd. Budějovice získaly titul za Jihočeský kraj naposledy za rok 2018.

Opakovaně v soutěži bodují Prachatice. Šnejd ocenil, jak město obnovuje památky. Porota nyní kladně hodnotila proměnu Štěpánčina parku, restaurování sgrafit na dvoře radnice či restaurování kaple sv. Filipa Neri. U Trhových Svin vyzdvihla komise třeba to, že nahrazují asfaltový povrch některých cest kamennou dlažbou, nebo akvizici fary, kterou město koupilo, řeší její havarijní stav a v budoucnu tam chce pořádat akce.

Prachatice získaly titul Historické město roku v ČR v roce 2002. Mezi další jihočeská města, která se stala v minulosti absolutním vítězem, patří Třeboň (1996), Jindřichův Hradec (2007) a Slavonice (2017).

Při výběru hodnotí porota počet a kvalitu obnovy památek, péči o veřejná prostranství, životní prostředí, služby návštěvníkům a zapojení spolků do veřejného života za posledních deset let. Vítězové krajských kol soutěže získají z Programu regenerace 100 tisíc korun, celostátní vítěz milion korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, ocenění, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice získaly na jihu Čech titul Historické město roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.