Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Metrostav na jihu Čech letos dokončí opravu krumlovského pivovaru

Opravu části bývalého krumlovského pivovaru Eggenberg i stavbu haly společnosti Siko dokončí letos divize 6 firmy Metrostav. Firma měla loni obrat téměř miliardu, zisk ale ovlivní inflace. Firma se potýká s růstem nákladů, někteří dodavatelé začali loni vypovídat smlouvy a žádali víc peněz. Problém také je, že developeři kvůli zhoršení situace na stavebním trhu oddalují stavby.

"Minulý rok ovlivnil všechny asi nejvíc mentálně. Lidé se dostali do tlaku, kdy jim život ze dne na den zavřel covid. Pak do toho vstoupilo zdražení a nedostatek materiálu. Když už to vypadalo, že se to vrací k normálu, začala válka na Ukrajině a začala nám mizet kapacita lidí, kteří na stavbě pracují," řekl ředitel divize Martin Stašek.

Divize zaměstnává 50 až 60 lidí. Polovina jsou technicko-hospodářští pracovníci, druhá dělníci, z nichž tvořili do loňska 60 procent Ukrajinci. Pro firmu jsou ukrajinští dělníci zásadní. Loni jich část odjela, někteří zahynuli v boji. Firmě se podle Staška ale daří shánět nové zaměstnance: jednak řada živnostníků v recesi končí, jednak i díky spolupráci se školami, našla tak třeba elektrikáře.

Loni měla divize téměř miliardový obrat, inflace a zdražení ale ovlivní hospodářský výsledek. "Budeme rádi, že obhájíme černá čísla, ale rozhodně to není na vyskakování. Dodavatelé materiálu začali vypovídat smlouvy stylem buď připlatíš, nebo se budeme soudit, že nedodají zboží za původní ceny. A investoři dost trvali na cenách uvedených ve smlouvách," řekl ředitel. Zdražování materiálu pokračuje, v lednu stouply ceny o deset až 15 procent. Dražší jsou cement, kamenivo, železo i cihly. Divize má zhruba 65 procent zakázek státních a od samospráv.

Firma pracuje na několika zakázkách. Letos v létě dokončí obnovu čtyř památkově chráněných budov bývalého krumlovského pivovaru Eggenberg. Jde asi o třetinu areálu. Náklady jsou zhruba 260 milionů Kč, uvedla již dříve firma Centrum Český Krumlov, jež areál vlastní. "Podařilo se obnovit a najít stavební části domů starých jako zámek," řekl Stašek.

Na jaře firma dokončí stavbu haly pro čimelickou firmu Siko, stavební práce jsou za 150 milionů. Staví také pavilon chirurgie českobudějovické nemocnice nebo domov pro seniory v Jindřichově Hradci, kde kraj za objekt s kapacitou téměř 100 klientů zaplatí 532 milionů korun. Divize také ve sdružení s firmami Edikt a Avers opravuje budějovické vlakové nádraží, práce skončí v prosinci.

Loni divize dokončila výtah pro rekreační lodě na orlické přehradě. Již v roce 2021 tam začalo Povodí Vltavy stavět doplňkový bezpečnostní přeliv, který sníží zatížení vodního díla při extrémních povodních. Práce potrvají do roku 2026 a vyžádají si 1,78 miliardy korun, zakázku získal Metrostav. Přeliv by měl ustát průtok 5300 metrů krychlových za vteřinu, což odpovídá vodě, která přijde jednou za 10 tisíc let. Při povodních 2002 teklo hrází téměř 3000 metrů krychlových za sekundu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eggenberg

Štítky ČR, stavby, firmy, Metrostav, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metrostav na jihu Čech letos dokončí opravu krumlovského pivovaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.