Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z Kendeho vily bude kulturní památka. Město chce nemovitost koupit

Naprosto unikátně dochovaná stavba, která je jednoznačně významnou památkou. Tak popisuje Kendeho vilu v Otakarově ulici v Českých Budějovicích Ministerstvo kultury, které nemovitost z roku 1920 prohlásilo památkou. Město České Budějovice proto jedná o odkupu této atraktivní nemovitosti se silnou historií, které mohla hrozit i demolice.

Historie významné stavby

Vilu v Otakarově ulici v Českých Budějovicích nechal v roce 1920 postavit místní továrník Viktor Konrad. Od roku 1924 je majitelem uváděn Josef Kende, který zde bydlel se svou manželkou a třemi syny. Později, s vyhlášením protektorátu, byla vila zabavena jako židovský majetek a stala se sídlem budějcké pobočky německé bezpečnostní služby.

K původní stavbě nechal ještě Josef Kende přistavět jeden pokoj, po zabavení byl upraven suterén vily a postavena trojgaráž na zahradě. Po válce byla vila vrácena Rudolfu Kendemu. To byl podle ministerstva kultury jediný člen předválečných majitelů, který přežil holokaust. Zbytek rodiny zemřel v Osvětimi.

V minulém roce se vila objevila na prodej. Podle realitní kanceláře je určena k celkové revitalizaci a vzhledem k tomu, že se nachází v části města, na které územní plán povoluje bytovou výstavbu, hrozilo, že by mohla být zbourána a nahrazena novostavbou.

Tomu chtěl ale zabránit českobudějovický architekt a předseda Spolku přátel Českých Budějovic Vladimír Musil, který podal na ministerstvo kultury návrh na zapsání vily na seznam kulturních památek. „Památkami se zabývám celý život a vadí mi, když není něco vnímáno tak, jak by mělo být. Důkladně jsem si přečetl, proč se vila nabízí k prodeji a když jsem došel k tomu, že by mohla být, řeknu to úplně zjednodušené, i zbourána, tak jsem musel konat,“ řekl redakci.

Kulturní památka

Jeho návrhu ministerstvo na konci ledna nepravomocně vyhovělo. „Ministerstvo kultury Kendeho vilu v Českých Budějovicích nepravomocně prohlásilo za kulturní památku rozhodnutím ze dne 25. ledna 2023. Rozklad proti tomuto rozhodnutí správní orgán zatím neregistruje,“ napsala redakci Petra Hrušová z tiskové oddělení ministerstva. V polovině února rozhodnutí nabylo platnosti.

Ministerstvo v rozhodnutí píše, že vila představuje naprosto unikátně dochovanou stavbu, která je jednoznačně významnou architektonickou, uměleckořemeslnou, historickou a urbanistickou památkou, jejíž hodnoty jsou umocněny i ve vztahu k významné osobnosti, která vilu obývala. „Památková hodnota souboru spočívá v jeho celistvosti a v míře autenticity dochování jak exteriérových, tak cenných interiérových prvků. Do dnešních dnů intaktně zachovanou stavbu lze bezesporu zařadit mezi nejhodnotnější realizace na poli českobudějovické vilové architektury,“ stojí v odůvodnění.

Důležité je podle památkářů také to, že se vila zachovala téměř v původním stavu. Od vzniku neprošla žádnou zásadní přestavbou ani modernizací. „Kendeho vila, ač velikostí stavby podstatně skromnější, je svou náročností vnitřní výzdoby srovnatelná s Hardtmuthovou vilou, která je kulturní památkou vedenou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky,“ dodalo ministerstvo. Z rozhodnutí má Musil radost. Doufá ale, že dojde k naplnění a pochopení hodnot domu.

Koupí vilu město?

Vilu by nyní mohlo koupit město. O prodej už dříve projevilo zájem, podmínkou ale bylo, že bude stavba prohlášena kulturní památkou. „V radě jsme záměr koupě vily odsouhlasili. Nechali jsme si udělat znalecký posudek, který nyní dolazujeme. Až ho budeme mít k dispozici, tak to projednáme v zastupitelstvu,“ popsal náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09).

Podle něj má město o nemovitost zájem právě kvůli její památkové hodnotě. „V případě koupě bychom chtěli vilu otevřít lidem. O přesném využití jsme v památkové komisi jednali a čekáme ještě na nějaké návrhy od kolegů,“ doplnil Bouzek.

Jednání by měla ještě proběhnout také s vlastníkem nemovitosti, který za vilu podle zveřejněného inzerátu požaduje 25 milionů korun. Během prvních jednání se ale město podle Bouzka s majitelem dohodlo, že cena nesmí přesáhnout 20 milionů korun. Podle ministerstva by mohlo město na základě zákona o státní památkové péči čerpat řadu kompenzací na zachování a údržbu památky, která zahrnuje například bezplatné odborné konzultace nebo právě čerpání dotací na potenciální obnovu nebo restaurování objektu.

Musil za spolek nabídl pomoct při případné rekonstrukci, což podle něj bylo přijato pozitivně. „Když budeme moct ovlivnit, co se tam bude dít a opravovat, tak budu rád. Zájem je zpřístupnit to veřejnosti. Prostory to mohou být reprezentativní, může to být ideální pro nějaké schůzky, expozice, případně výstavy. Umožnit lidem, školám si to prohlédnout. Ten příběh vily je opravdu silný," uzavřel. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severní Českobudějovicko

Štítky vila, kulturní památka, nemovitost, České Budějovice, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Kendeho vily bude kulturní památka. Město chce nemovitost koupit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.