Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Elektromobily odebraly loni u stojanů ČEZ na jihu Čech téměř 150 tisíc kilowatthodin elektřiny

Řidiči elektromobilů odebrali loni u stojanů ČEZ v jižních Čechách 146 358 kilowatthodin (kWh) elektřiny. Meziročně to bylo o 48 procent víc. Souvisí to především se zvyšujícím se počtem elektrických vozidel, kterých loni po celé zemi přibylo několik tisíc.

V Jihočeském kraji ČEZ provozuje 20 veřejných dobíjecích stanic, většinu rychlodobíjecích. Jsou v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Soběslavi, Třeboni, Vimperku nebo v Lipně nad Vltavou a Horní Plané. Rychlodobíjecí stanice o výkonu 50 kW umí doplnit většinu kapacity baterie za nižší desítky minut. Standardní stanice o výkonu 22 kW dobijí auta za několik hodiny. „Loni nejčastěji lidé své elektromobily dobíjeli na stojanech u prodejen Kaufland v Českých Budějovicích a Třeboni. Celkově se loni u jihočeských stojanů Supiny ČEZ zákazníci zastavili v 8597 případech. Průměrně při jednom dobití načerpali 17 kWh elektřiny," uvedl tiskový mluvčí Marek Sviták.

ČEZ po celé zemi provozuje přes 530 veřejných dobíjecích stojanů. Jen loni otevřel 130 nových. U všech nabízí odběr bezemisní energie z obnovitelných zdrojů. Hranici 800 provozovaných stojanů chce dosáhnout do roku 2025 a do roku 2030 zvýšit současný výkon sítě více než čtyřnásobně.

„Letos cílíme znovu na více než dvacetiprocentní růst odběrů a výrazné překročení hranice načerpaných pěti milionů kWh. Mělo by se to podařit i díky zrychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme asi 40. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí," řekl ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Malý, ČEZ

Štítky energie, automobilová, ČEZ, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektromobily odebraly loni u stojanů ČEZ na jihu Čech téměř 150 tisíc kilowatthodin elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.