Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zbývá poslední týden pro podání daňového přiznání v papírové podobě

Pro podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá poslední týden. Finanční úřady proto ode dneška prodlužují úřední hodiny. Finanční správa také upozorňuje na možnost podání přiznání elektronicky, v takovém případě je termín o měsíc delší. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce, má čas do července.

Podatelny finančních úřadů budou ode dneška do pondělí 3. dubna, kdy je poslední den pro podání papírového daňového přiznání, otevřené každý všední den od 08:00 do 17:00 hodin. Za běžné situace je na většině finančních úřadů tři dny v týdnu provoz kratší.

K 19. březnu přijala Finanční správa zhruba 968 600 daňových přiznání, z toho zhruba 473 tisíc mělo listinnou formu. Loni firmy a lidé celkem odevzdali 2,83 milionu přiznání k dani z příjmu, z toho 54 procent tvořila papírová přiznání.

Finanční správa upozorňuje i na možnost podat přiznání elektronicky. Pro tyto případy je termín odevzdání 2. května. Elektronické daňové přiznání ale nemůže mít formu naskenovaného papírového formuláře, ale je nutné ho podat na formuláři ve formátu .xml. Takové podání je možné například pomocí portálu Moje daně, kam se lze přihlásit pomocí datové schránky, občanského průkazu s čipem nebo bankovní identity.

Elektronické daňové přiznání je povinné pro všechny, kdo mají ze zákona zřízenou datovou schránku. Letos se tak nově týká všech živnostníků.

Daňové přiznání je možné podat i prostřednictvím finančního poradce nebo advokáta. V takovém případě je lhůta pro podání do 3. července. Stejný termín platí také pro firmy, které podle zákona musí mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně nebo 0,01 procenta stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení. Maximální postih je pět procent. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun a maximálně 300 tisíc korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky daňové přiznání, finanční úřad, Finanční správa, daň, datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbývá poslední týden pro podání daňového přiznání v papírové podobě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.