Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeské divadlo loni přilákalo téměř 100 tisíc diváků. Zásadní byla točna

Jihočeské divadlo loni přilákalo téměř 100 tisíc diváků. Průměrná návštěvnost představení byla 81 procent. Velkou část tržeb divadlu přináší otáčivé hlediště v Českém Krumlově. V loňském roce divadlo připravilo 535 představení a akcí.

„Já mohu s potěšením říct, že jsme za uplynulý rok hospodařili se schváleným rozpočtem, který jsme dodrželi. A to i přesto, že pořád jsme byli stižení pandemií covidu, aspoň ze začátku roku. Zároveň bylo složité odhadnout, jakým způsobem se začnou vracet diváci do Jihočeského divadla, jestli ten zájem úplně nepadne, což, díkybohu, nenastalo," řekl ČTK ředitel divadla Lukáš Průdek.

Zásadní otáčivé hlediště

Čtyři pětiny všech tržeb přináší divadlu otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Loni tam divadlo přilákalo 52 469 diváků, tržby byly 43,9 milionu korun. Proti roku 2019, poslednímu před pandemií, byla loni návštěvnost zhruba o 6000 lidí nižší. Loni muselo divadlo nově odvést poplatek deset procent ze vstupného na představení pro dospělé městu Český Krumlov, lehce přes čtyři miliony korun. Návštěvnost točny, kde loni divadlo odehrálo 91 představení, byla 92 procent.

Nové otáčivé hlediště by mohlo být v bývalém krumlovském zahradnictví

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohlo stát v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. Je to nejreálnější varianta. Vznikla by nová točna i její zázemí. Než bude nové hlediště hotové, mělo by se hrát na tom nynějším v zámecké zahradě....

Tržby za všechna představení divadla včetně zájezdů byly loni 53,4 milionu korun. Loňské náklady divadla dosáhly téměř 227 milionů. Divadlo dostalo loni od města provozní příspěvek 142,4 milionu, Jihočeský kraj mu dal dotaci 5,5 milionu, ministerstvo kultury 19,4 milionu korun. Mzdové náklady byly loni 104 milionů korun, meziročně stouply o 5,4 procenta.

Kvůli inflaci se loni divadlu prodražovaly výdaje na materiály a služby. „To byla značná komplikace ve snaze udržet rozpočty jednotlivých inscenací," stojí v rozboru hospodaření. Za další problém označilo vedení divadla navýšení mezd, o kterém rozhodla vláda, a od 1. září loni stouply základní mzdové tarify o deset procent.

Pomoc Ukrajině

Divadlo loni pomáhalo ukrajinským uprchlíkům. Stalo se sběrným místem potravinové banky, na sídlišti Vltava poskytlo deset lůžek na ubytování pro utečence. Pro 60 ukrajinských maminek a dětí odehrálo v dubnu dvě mimořádná představení Mimi opery.

Loni připravilo divadlo 535 představení a akcí - z toho bylo téměř 160 představení činoherních - absolvovalo 35 zájezdů, dohromady přilákalo 99.719 diváků. Nabídlo jim loni 22 premiér. Průměrná návštěvnost představení byla 81 procent, meziročně o necelá dvě procenta nižší. Loni v prosinci měla scéna 267 zaměstnanců.

Lukáš Průdek končí v Jihočeském divadle. Město bude hledat nového ředitele

Po více než devíti letech skončí Lukáš Průdek ve funkci Jihočeského divadla. Jeho rezignaci dnes schválila rada města na svém prvním lednovém jednání. Důvodem odchodu Průdka je jiná pracovní nabídka.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Letos má divadlo provozní příspěvek od města České Budějovice téměř 154 milionů korun. V divadle po devíti letech končí ředitel Lukáš Průdek. Důvodem jeho odchodu je jiná pracovní nabídka v Dejvickém divadle v Praze.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky divadlo, jihočeské divadlo, návštěva, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo loni přilákalo téměř 100 tisíc diváků. Zásadní byla točna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.