Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Spor kvůli billboardům. Podnikatelé protestovali proti muži, který je nahlásil

V Lišově se dnes před jedním z rodinných domů objevil mobilní billboard se zvukovou nahrávkou. Šlo o reakci některých jihočeských podnikatelů na Tomáše Holuba. Ten v uplynulých týdnech a měsících s pomocí krajského úřadu nechal odstranit billboardy z okolí silnic I. třídy, o čemž před nedávnem informovala Budějcká Drbna. Věc dnes řešili policisté i vedení města.

Auto se v Lišově objevilo dnes ráno. Místní si ho hned všimli díky hlasité zvukové nahrávce. Vozidlo za sebou táhlo přívěs s fotografií Tomáše Holuba a jeho matky včetně nápisu, podle kterého Holub škodí podnikatelům.

„Všechny slušné lidi to omezuje, někteří jsou po noční a nemohou kvůli tomu spát. Jsou tady desítky lidí a snažíme se to nějak vyřešit,“ řekl Budějcké Drbně starosta Lišova Jiří Švec (SNK Lišovsko). Město podle něho událost stejně jako v jiných případech vzalo na vědomí a k ohlášené protestní akci nedává záporné či kladné stanovisko

„Je tu auto, které údajně plní zakázku pro někoho. Je v pořádku, že mají lidé možnost dát najevo svůj názor, ale tady se vyřizují nějaké vzájemné spory,“ sdělil v úvodu incidentu starosta. 

Budějcká Drbna získala vyjádření podnikatele Antona Fischera. Ten podle svých slov není hlavním organizátorem akce, má jím být sdružení podnikatelů. Jeho syn Oliver Fischer je jednatelem společnosti Eurobillboard Group a billboard do Lišova přivezl na základě objednávky. Objednavatelem služby jsou podle Antona Fischera firmy, které Tomáš Holub zveřejňoval na sociálních sítích v souvislosti s reklamou v ochranných pásmech silnic. 

Otravuje podnikatelům život, říká Fischer

Anton Fischer redakci sdělil, že vznikla skupina či sdružení podnikatelů, kteří podnikají ve venkovní reklamě. Ti podle jeho slov chtěli dát najevo, že nesouhlasí s postupem Tomáše Holuba.

Ten letos odstranil několik billboardů prostřednictvím krajského úřadu. Podle svých slov se snaží starat o prostředí kolem sebe a řeší právě vizuální smog. Na svém facebookovém profilu zveřejnil v květnu příspěvek, ve kterém informoval o odstraňování reklamních konstrukcí z blízkosti silnic, o čemž informovala Budějcká Drbna

Úředníci stále řeší billboardy u silnic. Jihočech jich letos několik odstranil

Na příjezdu do Českých Budějovic ve směru od Rakouska byly hned čtyři vedle sebe, teď tam ale nestojí žádný. Řeč je o billboardech, které zmizely po iniciativě jednoho z občanů města. V souvislosti s veřejnou reklamou řešil krajský úřad v...

„Udává plachty na mostech, plachty na zábradlí, udává dokonce stojany před provozovnami v centru Českých Budějovic...Otravuje tím život podnikatelům, otravuje tím i život úředníkům. Kdyby to bylo ve veřejném zájmu, že si občané stěžují, že je s něčím problém, také chápu, že je potřeba nějaké kroky činit. Pokud ale někdo nahlašuje všechno a všude, je to v neprospěch všech. Neuvědomuje si, že tím šikanuje. Svým konáním nabádá další lidi a ti šikanují pomocí e-mailu či telefonicky zákazníky a klienty, kteří na billboardech inzerují,“ řekl Budějcké Drbně Fischer. 

„Pokud billboardy, které byly dříve povolené, z pohledu aktuálních zákonů dejme tomu nesplňují nějaká zákonná kritéria, tak je potřeba na to slušně upozornit a sjednat nápravu,“ řekl Fischer, který podle svých slov žádal Tomáše Holuba o setkání.

„Jeho nezájem o komunikaci s námi vyvrcholil v dnešní akci. Splnili jsme ohlašovací povinnost v Českých Budějovicích i v Lišově,“ reagoval Anton Fischer, podle kterého měl Holub kontaktovat dané firmy místo úředníků. „Není vhodné, aby někdo podával udání na podnikatele a ještě se tím chlubil. Potom se dotyčný nemůže divit, že přijde nějaká protireakce, pokud se vyhýbá schůzkám,“ tvrdí.

„Od šesti ráno je před domem mé mamky v Lišově postaveno auto s přívěsem s billboardem, reproduktor hlásá, ať nám volají. Vedle stojí auto s 1FISCHER (pozn. red.: registrační značka). Budí sousedy a poštvává je tím proti nám. Poté, co mamka odjela, jeli za ní do práce, kde ji hledali, a zaparkovali před prací, kde pokračovali,“ popsal dnes ráno pro Budějckou Drbnu Tomáš Holub.

„Pod nátlakem jsem slíbil, že podněty přestanu posílat“

Umístění billboardu se poté řešilo v Lišově. Na místě byl starosta Švec, Oliver Fischer i matka Tomáše Holuba. Vše vyvrcholilo v telefonát, který slyšeli někteří přítomní. Při něm Tomáš Holub připomněl, že již dva měsíce žádné hlášení nepodal. Po příslibu, že se svou aktivitou skončí, auto z ulice odjelo. 

„Pod nátlakem za účasti mé rozbrečené mamky, která se nyní bojí kamkoli jít, jsem Oliveru Fischerovi slíbil, že podněty přestanu posílat. Ostatně už dva měsíce jsem žádný neposlal,“ popsal pro Budějckou Drbnu Tomáš Holub.

„Dnešní akce byla vrcholem nechutnosti, která je však těmto lidem blízká. Děkuji sousedům, že to zvládli a doufám, že se Fischer s Plánským každému přítomnému omluvili,“ dodal Holub. Policejní mluvčí Jiří Matzner redakci potvrdil, že byla hlídka na místě a situaci monitorovala. 

„Byla tu dvě auta, jedno s nápisem Fischer a druhé s přívěsem, kde byl billboard. Obě auta odjela. Podařilo se kontaktovat pana Holuba. Údajně se oba subjekty dohodly, že to budou řešit po nějaké vlastní linii, snad je to v tuto chvíli za námi,“ řekl redakci po 14. hodině starosta Švec. Redakce kontaktovala také další firmy, které mají být součástí sdružení podnikatelů. 

„Nechci tu věc dál eskalovat. Přišlo nám to jako smyslupná odpověd na činy, které dělal pan Holub. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, asi tak bych to řekl. Nyní jsou ve sdružení hlavně firmy z jihu Čech, ale máme signály, že budou přibývat další,“ řekl redakci jednatel společnosti Namax Pavel Pígl. „Vytváří se tady dojem, že je venkovní reklama nějaká ilegální činnost, což není pravda. Jde o standardní byznys. Proto jsme se rozhodli reagovat,“ uvedl a dodal, že řada reklamních ploch nyní stojí na povolených místech.

Jihočeský kraj zaslal za pět let na 1 200 výzev kvůli billboardům u silnic

Jihočeský krajský úřad zaslal za posledních pět let přibližně 1 200 výzev společnostem, které umisťují nelegální reklamní billboardy u silnic v regionu. Zákon platný od roku 2017 nedovoluje, aby v blízkosti vozovek první třídy a dálnic stály...

Od září roku 2017 do prosince roku 2022 odbor dopravy a silničního hospodářství zaslal 1 080 výzev a odstraněno bylo téměř 500 reklamních zařízení, vyplývá z údajů, které redakci poskytl krajský úřad. 

Hana Brožková z kanceláře jihočeského hejtmana před nedávnem připomněla, že po novele zákona o pozemních komunikacích od 1. září roku 2017 nesmí být umístěno žádné reklamní zařízení u silnic I. tříd, což platí i pro to v minulosti povolené. 

„Odbor dopravy a silničního hospodářství průběžně vyzývá majitele/provozovatele těchto reklamních zařízení k jejich odstranění. V mnoha případech je velice složité dohledat majitele reklamního zařízení,“ sdělila letos na jaře Brožková. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Blamák

Štítky české budějovice, lišov, billboard, reklama, policie, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Rys

Tak mi přijde, že Drbna naprosto nepokrytě fandí mafiánskému postupu Antona a jeho poskoků. Asi má na některém billboardu reklamu. ????

Čtvrtek, 15. června 2023, 19:16Odpovědět

Spor kvůli billboardům. Podnikatelé protestovali proti muži, který je nahlásil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.