Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Poslední smaltovna je v Českých Budějovicích a slaví výročí. BELIS tam vyrábí kvalitní nádobí

PR článek

Smaltované nádobí zná dnes snad každý. Někteří ho mají doma po svých babičkách, jiní nakupují do moderních kuchyní nové hrnce či pekáče a další výrobky, které vznikají v Českých Budějovicích. Jihočeské město je již řadu let spojené s tradičními značkami smaltovaného nádobí Sfinx a Belis. V těchto dnech mohou zájemci na e-shopu výrobce koupit kvalitní produkty se slevou až 50 procent.

Málokdo tuší, že z původních osmi velkých smaltoven, které se v roce 1948 nacházely v Čechách, zbyla nakonec jenom jedna jediná. Smaltovna Belis se dnes nachází v Českých Budějovicích a letos slaví 130 let od svého založení.

Historie smaltovny Belis a příběhy jejích majitelů by vydaly na román a rozhodně by se nejednalo o žádné pohodové čtení na dobrou noc. Továrnu ve Vrátě, což je dnes část Českých Budějovic, založili Franz Westen, Adolf Westen a Otto Hasenclever v roce 1893.

O rok později ji prodali Ferdinandu Steinerovi, který ji přivedl téměř ke krachu. V roce 1905 Smaltovnu Bohemia získala firma Ullmann a syn. Ta smaltovnu provozovala až do druhé světové války, během které majitelé židovského původu skončili v koncentračním táboře.

Místo toho, aby se po válce dočkali zadostiučinění, přišlo znárodnění, začlenění do národního podniku Sfinx a čtyřicet let komunistického režimu. V roce 1994 se podařilo původní smaltovnu zčásti restituovat, zčásti odkoupit. Od té doby až do současnosti jde o firmu s ryze českým kapitálem. Tradiční výrobu se tak podařilo zachovat až do současnosti. 

Smaltované nádobí se slevou až 50 procent

„Smaltované nádobí rozhodně nemůžeme chápat jakou nějakou retro záležitost. V konkurenci nerezových hrnců nejrůznější a často pochybné kvality, nádobí s teflonovým povrchem, skleněných zapékacích misek a pekáčů obstojí více než se ctí. Jeho přednosti jsou totiž neoddiskutovatelné,“ říká Josef Kroulík, vedoucí obchodního oddělení a výroby firmy Belis.

V těchto dnes na e-shopu Belis pokračuje výprodej produktů, které si mohou zájemci koupit se slevou až 50 procent. Akce končí ve středu 21. června. 

Vaření ve smaltu plně odpovídá požadavkům na přípravu zdravého jídla. Smalt je vlastně na plechu natavená sklovina, která nijak neovlivňuje kvalitu a chuť pokrmů.

Zdravé vaření i dlouhá životnost. Smaltované nádobí nabízí řadu výhod

Není náhodou, že se objevuje v téměř každé české domácnosti. Oblíbené smaltované nádobí totiž nabízí řadu výhod, které v dnešní době lidé poptávají. Kromě toho, že neuvolňuje žádné škodlivé látky, se snadno čistí a vydrží dlouhé roky bez známek...

„Až 2 milimetry silný plech dobře a rovnoměrně rozvádí teplo, udržuje dosaženou teplotu, což v důsledku znamená úsporné vaření. Smaltované nádobí je navíc vhodné pro všechny zdroje tepla – indukci, elektrickou plotýnku, plyn i keramickou desku. Jako další bonus přičtěme dlouhou životnost a je naprosto jasné, proč je koupě smaltovaného nádobí dobrou volbou,“ dodává Kroulík.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky belis, smaltování, smaltované nádobí, hrnec, plecháček, výroba, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední smaltovna je v Českých Budějovicích a slaví výročí. BELIS tam vyrábí kvalitní nádobí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.