Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do participativního rozpočtu prošlo 18 projektů. O vítězích budou lidé hlasovat

Posuzování projektů přihlášených do dalšího ročníku participativního rozpočtu je u konce. Z necelých tří desítek nápadů jich prošlo do dalšího kola 18. Následovat bude hlasování veřejnosti a poté realizace, na kterou má radnice vyčleněno 10 milionů korun.

„V letošním roce jsme měli přihlášeno celkem 26 projektů. Osm z nich bylo vyhodnoceno jako neproveditelných, takže do dalšího kola pouštíme 18 projektů, které jsou v souhrnu za asi 19 milionů korun,“ uvedl náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Od října by měli lidé vybrat projekty, které se za letošní ročník zrealizují. Z rozpočtu města je na to vyčleněno 10 milionů korun, je tedy jasné, že všechny projekty zrealizovat nepůjdou.

Lavice v kině, toalety či skatepark. Obyvatelé Budějc navrhli téměř 30 projektů

Téměř 30 nejrůznějších nápadů přihlásili obyvatelé Českých Budějovic do letošního ročníku participativního rozpočtu. V seznamu jsou nové lavice pro letní kino, rozšíření skateparku u sídliště Máj či pumptrack v areálu Složiště.

Mezi přihlášenými nápady je několik workoutových a dětských hřišť, nové lavičky na sídlišti Šumava, bezpečná kolárna s uzamykatelnými boxy, veřejné záchody na Senovážném náměstí nebo nové lavice do Letního kina Háječek. Hlasování o projektech potrvá od 1. do 31. října. Samotná realizace by měla začít od ledna 2024.

Z předchozích ročníků je ještě několik vítězných projektů, které se zatím vybudovat nepodařilo, podle Maroše na nich ale město pracuje. „Z roku 2020 tam máme Pohybový park Nemanice, který ještě nebyl dokončen. Řešila se tam nějaká majetková vypořádání, ale směřujeme k realizaci. Z roku 2021 tam zbývá myslím šest projektů. Co lze realizovat realizujeme, s některými se pereme, ale snažíme se ty starší projekty odmazávat,“ doplnil náměstek primátorky.

Nové hřiště vzniklo díky participativnímu rozpočtu. Část projektů se nepodařilo dokončit včas

Participativní rozpočet má za cíl vybudovat projekty občanů v Českých Budějovicích. Schválení dostal plán na vybudování herního plácku na sídlišti Vltava, který je konečně hotový. Kromě již úspěšně dokončených projektů jsou však i takové, které...

Jde také například o klubovnu pro vojenské veterány, která měla sídlit v bývalých kasárnách ve čtvrtém patře. „To se mi zdá nesprávné, protože se jedná o důchodce a budova je bez výtahu. Hledáme pro ně tedy vhodnější místo,“ uvedl před čase pro Drbnu Maroš.

Líbí se vám projekty participativního rozpočtu, které prošly do dalšího kola?

Celkem hlasovalo102 čtenářů

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letní kino Háječek

Štítky participativní rozpočet, město české budějovice, hlasování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do participativního rozpočtu prošlo 18 projektů. O vítězích budou lidé hlasovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.