Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počet obyvatel na jihu Čech se za první pololetí zvýšil na necelých 654 tisíc

Počet obyvatel na jihu Čech se za první pololetí zvýšil o 1592. V regionu k 30. červnu žilo 653.895 lidí. Nárůst způsobil hlavně fakt, že se do Jihočeského kraje lidé přistěhovali. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na jihu Čech se za prvních šest měsíců roku narodilo 2670 dětí, což je přibližně o tři stovky méně než ve stejném období loni. Opět více než polovina novorozenců byla v nesezdaných párech. V kraji pak v prvním pololetí zemřelo 3412 lidí, což je méně než v loňském prvním pololetí. Stěhováním získal kraj 2334 obyvatel, když se do něj přistěhovalo 6892 lidí a naopak 4558 se z něj odstěhovalo.

Na jihu Čech přibylo nejvíc obyvatel od ledna do konce června na Českobudějovicku, na tamním přírůstku se podílela hlavně migrace. Okres tak získal proti konci loňského roku o 834 obyvatel víc. V jednom ze sedmi jihočeských okresů obyvatelé ubyli, a to na Českokrumlovsku. Počet obyvatel tam za první letošní pololetí klesl o 24. Na jihu Čech uzavřelo sňatek 1171 párů. Naopak 639 párů se rozvedlo.

Obyvatel České republiky v prvním pololetí přibylo o 46.000 na 10,87 milionu. Za nárůstem je zahraniční migrace, zejména z Ukrajiny. Víc lidí zemřelo, než se narodilo. Meziročně klesl počet narozených dětí, zemřelých obyvatel, sňatků i rozvodů.

Ze zahraničí do ČR se od ledna do konce června přistěhovalo 79.776 lidí, naopak z Česka se odstěhovalo 22.266 obyvatel. „V obou proudech zahraniční migrace nadále dominovali občané Ukrajiny," uvedli statistici. Mezi přistěhovalé se počítají i Ukrajinci s udělenou dočasnou ochranou kvůli ruské vojenské agresi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějovický Majáles

Štítky ČR, demografie, 1.pololetí, ČSÚ, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel na jihu Čech se za první pololetí zvýšil na necelých 654 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.