Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Díky kasinům staví vodovod či sportoviště. Přijdeme o 25 milionů, zlobí se starosta

V pátek 22. září budou poslanci schvalovat vládní konsolidační balíček. Koalice chce upravit mimo jiné rozdělování peněz ze zdanění hazardu. Některým zástupcům obcí to vadí, například jihočeská Planá přijde podle starosty ročně o více než 25 milionů korun.

V Plané žije téměř 300 obyvatel. Malou obcí projíždějí řidiči, když míří z Českých Budějovic do Rakouska. Nyní se o ní mluví díky letišti, které se nachází přímo u hlavní silnici. Už dlouho ji však místní znají díky kasinům. 

Více než 13 let je starostu Tomáš Pintér (Nezávislí). Ten se netají tím, jak významnou část obecního rozpočtu tvoří finance z hazardu. Výnosy ze zdanění dvou kasin v obci jsou podle něj zásadní pro rozvoj a investiční strategii Plané. Vláda podle něj ve snaze naplnit státní rozpočet rozvoj obce likviduje.

„Troufám si říct, že jsme tu za to dobu odvedli kus práce a obec posunuli o hodně dál. Férově a zároveň přísně nastavená pravidla hry se dvěma kasiny nám v tom rozhodně pomohla. Příjmy, které nám přinášely, umožňovaly nežít na dluh a zároveň investovat do projektů, na které bychom jinak nedosáhli. Současný krok vlády vyvolaný nápady Pirátů a Lidovců nelze pojmenovat jinak než jako ohrožení naší obce a její budoucnosti,“ vysvětluje starosta.

„Stát si lepí díry ve vlastní kapse na úkor slabších, a zároveň přímo útočí na obce, které dlouhodobě nastavovaly pravidla hry s legálními kasiny. Výsledek bude jednoduchý – pirátské a lidovecké nápady ožebračí obce, podpoří bujení nelegálního a online hazardu a iluzorní očekávání ministra financí Stanjury zůstanou taky nenaplněná. Kolik asi stát vybere daní z nelegálních heren a online kasin? Nic,“ zlobí se Pintér.

Podle něj bylo vždy na rozhodnutí každé obce, zda na svém území hazard povolit či naopak. Na jihu Čech je díky tomu jednou z bohatších obcí například Dolní Dvořiště u hranic s Rakouskem. Roční rozpočet tam je zhruba 80 milionů korun, příjmy z kasin se pohybují okolo 60 milionů. Podle Pintéra nyní stát "mění pravidla hry a obce bezdůvodně trestá".

Přijdeme o více než 25 milionů ročně, říká starosta

Stát by měl nově získat více peněz z příjmů obcí, které hazard povolily. Nově pak dostanou finance z hazardu také obce, které ho na svém území odmítají. Původní návrh u "kamenných" heren znamenal 35 procent pro stát a 65 procent pro obce podle počtu obyvatel. Nový návrh zní: 55 procent pro stát, 22,5 procenta obce podle počtu povolených zařízení a stejný podíl pro obce podle počtu obyvatel.

Starosta Pintér navrhuje, aby v tomto případě zůstalo 65 procent obcím podle počtu povolených technických heren a zbytek by si nechal stát. Napsal to v dopise ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS).

„Každá obec se mohla svobodně rozhodnout, jestli kasina povolit, nebo zakázat. My se rozhodli pro řízenou spolupráci. Museli jsme nastavit pravidla a nést administrativní a další dodatečné náklady. Výměnou za to jsme získali finance, díky kterým máme třeba nový vodovod, cyklostezku nebo sportoviště. S tím je teď kvůli vládě konec,“ dodává Pintér. Nyní v obci pokračuje rozsáhlá investice do fotbalového areálu. 

Planá podle starosty přijde ročně o 25 milionů korun, rozpočet pro rok 2023 z pohledu příjmů je přitom zhruba 34 milionů.  Obce, které hazard odmítly, by z něj podle starosty neměly mít ani korun. Jedním dechem pak dodává, že podle něj dojde k posílení ilegálních heren a online hazardu.

Daň z online her si nově stát vezme ze sta procent. Dosud se peníze z internetového hazardu rozdělovaly z 65 procent mezi obce, které na svém území hazard povolily - rozhodovalo se podle počtu povolených automatů. Stát pak dostal zbývajících 35 procent. Obce odmítající hazard nedostaly nic. 

Matěj Hollan zastupuje občanské sdružení Občané proti hazardu a je také ředitelem Asociace poskytovatelů adiktologických služeb změnu. Změnu vítá. „Byla to obrovská disproporce. A vytvářelo se prostředí, které bylo častokrát popisováno – například obec Chvalovice u Znojma by bez příjmů z hazardu měla desetinový rozpočet. A tato neuvěřitelná věc byla proto, že měla i příjem z online hazardu. Že to stát zarazil, je dobře,“ popsal pro iROZHLAS.cz. Hollan věří, že se sníží motivace obcí nechat si na svém území herny nebo kasina.

Změny mají do státního rozpočtu přinést 4,2 miliardy 

Ministerstvo financí v červnu vysvětlovalo některé věci prostřednictvím tiskové zprávy„Ministerstvo financí v konsolidačním balíčku ve věci zdanění hazardu navrhlo, aby výnos z online technických her byl nově výlučně příjmem státního rozpočtu. Doposud se daň z technických her land based i online (tj. internetových) dělila v poměru 35 % státu a 65 % obcím. U land-based hazardu je legitimní, že část daňového výnosu připadá obci, která jej na svém území povolila, coby kompenzace negativních dopadů jeho provozu. Online hazard však nemá s žádnou obcí žádnou souvislost. Doposud si 65 % výnosu z něj rozdělovaly ty obce, které zároveň povolily na svém území land-based hazard,“ stojí ve vyjádření.

Ministerstvo odhaduje, že celkově změny ve zdanění hazardu přinesou do státního rozpočtu o 4,2 miliard korun ročně více oproti současnému stavu. Stát by podle premiéra Petra Fialy (ODS) měl získat 55 procent výnosů daně z hazardu místo stávajících 35 procent. Obcím podle počtu povolených herních automatů zůstane 22,5 procenta, stejný poměr pak připadne obcím podle počtu obyvatel, informoval v srpnu server iRozhlas.cz.

Proti konsolidačnímu balíčku se ohradil například předseda Svazu měst a obcí František Lukl„Vymezili jsme při našich jednáních jednoznačně mantinely, za které Svaz už nepůjde, a to jednak nedotknutelnost daně z nemovitosti a jednak kompenzace příjmovými daněmi. V žádném případě se tyto kompenzace neměly dotknout daně z přidané hodnoty. A najednou je tady informace, že ponechání daně z nemovitosti v režii měst a obcí půjde na konto všech sdílených daní. A to je pro nás prostě absolutně nepřijatelné. Trváme na tom, aby nebylo uváděno v pozměňovacím návrhu ani při prezentaci v médiích a sněmovně, že to vychází z dohody se Svazem,“ vzkázal Lukl v tiskové zprávě. Podle svazu vláda snižuje investiční možnosti obcí o 100 miliard korun.

Poslanci začnou schvalovat vládní konsolidační balíček v pátek 22. září. Mimořádnou schůzi svolala z koaličního podnětu předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). ČTK o tom informoval její mluvčí Martin Churavý. Očekává se, že sněmovní finále předlohy bude opět provázet opoziční zdržování. Potrvá pravděpodobně několik jednacích dnů.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš, Tomáš Pintér

Štítky jihočeský kraj, planá, hazard, kasino, finance, peníze, rozpočet, investice, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslav Benes

To jsou pěkně špinavé peníze, pane starosto. Slušné obce odmítají herny a kasina, nechtějí tenhle odporný byznys na svém území. Vám ale tyhle peníze evidentně nesmrdí, hlavně že budou peníze na Váš fotbal...a nechat provozovat dvě herny přímo ve vjezdu do letiště...hnus

Úterý, 19. září 2023, 08:36Odpovědět

Jan Strapina

Pěknej pokryteckej zkurvysyn ten starosta!!!!!!A to že hazard ničí gamblerstvím čili hračskou závislostí spoustu životů a rodin a on na tom celou dobu jěště parazitoval,tak mu kurvě obřezaný amorální vůbec nevadí ,co?!

Úterý, 19. září 2023, 08:00Odpovědět

Díky kasinům staví vodovod či sportoviště. Přijdeme o 25 milionů, zlobí se starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.