Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jih Čech mohou večer zasáhnout silné bouřky s přívalovými srážkami a kroupami

Českem dnes večer mohou přejít silné bouřky doprovázené nárazy větru a menšími kroupami. Přívalové srážky mohou rozvodnit menší toky. Varování platí pro pás od Šumavy přes střední Čechy a Prahu po Jizerské hory, největší dopady meteorologové předpokládají v jižních Čechách. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Déšť, přeháňky a bouřky přinese studená fronta postupující od západu. V přívalových srážkách může za krátkou dobu napršet až 40 milimetrů vody. „Nejvhodnější podmínky pro tvorbu silných bouřek a zároveň největší dopady očekáváme v jižních Čechách i s ohledem na lokálně vyšší nasycení půdy v Pošumaví. V ostatních oblastech výstrahy budou podmínky pro bouřky méně příhodné, lokální problémy by mohly způsobit v zastavěných oblastech a ve městech," uvedla Petra Sýkorová z ČHMÚ.

Výstraha platí dnes od 17:00 do 23:00. Přívalový déšť může zatopit podchody, podjezdy a sklepy, nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," uvedl ČHMÚ. Pozor by si podle něj měli dávat také řidiči aut. Během noci bude pásmo srážek postupovat dále k východu a projevy bouřek budou slábnout, doplnila meteoroložka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čhmú, počasí, výstraha, meteorologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jih Čech večer mohou zasáhnout silné bouřky s přívalovými srážkami a kroupami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.