Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kašnu na náměstí zazimují. Ještě předtím ji čekají restaurátorské práce

Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara II. prochází v těchto dnech pravidelnou zimní údržbou. Kromě vyčištění dna, kde se během léta nahromadily různé předměty, ji zítra čeká také "kosmetika" v podobě restaurátorských prací. Ty se zaměří na části kašny, které už nejsou původní, a které potřebují větší péči.

Pravidelnou zimní údržbu všech kašen a pítek ve městě provádí společnost Čevak. Ta největší, Samsonova kašna, přichází vždy na řadu jako poslední. Pracovníci Čevaku ji nejdříve celou vypustí a dno vyčístí od předmětů, které do ní lidé během léta „naházeli"„Mezi nejzajímavější úlovky patřily klíče, set vidliček, hodinky, barevné kamínky, ale našly se i elektronické cigarety, brýle, nebo třeba cédéčko,“ uvedla tisková mluvčí spolčnosti Lenka Zimmelová.

Během zítřka kašnu čekají restaurátorské práce. „Restaurátor Lukáš Hosnedl na základě jarní kontroly stavu sousoší provede drobné restaurátorské práce. Týkají se té části kašny, která již není původní. Tato věrná napodobenina byla vyrobena z umělého kamene a je tedy náchylnější k opotřebení,“ okomentoval vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Odborníci Samsonovu kašnu kontrolují dvakrát ročně. Podobnou opravu soch a dalších částí provádí podle potřeby, tentokrát je to po pěti letech. Lukáš Hosnedl převzal péči o Samsonovu kašnu po nedávno zesnulém akademickém sochaři a restaurátorovi Ivanu Tláškovi, který byl také autorem kopií její původní sochařské výzdoby. Právě kopie bájného Samsona je jeho nejznámější realizací.

DRBNA HISTORIČKA: Kolem kašny rostlo několik generací stromů

V létě se na budějckém náměstí na několik dní objevila zeleň. Vlna kladných reakcí, která po umístění stromů ke kašně, přišla, byla neskutečná. Vítě ale, že stromy na náměstí byly už od konce 19. století? Více se dočtete v dnešním díle Drbny...

„Jakmile budou všechny práce hotové, vrátí se do bazénu o průměru 17 metrů znovu voda, chrliče ale zůstanou mimo provoz. Technici do kamenné nádrže naistalují recirkulační zařízení, které v zimě zajišťuje proudění vody a brání jejímu zamrzání,“ dodal Koupal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čevak

Štítky Samsonova kašna, kašna, náměstí, náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kašnu na náměstí zazimují. Ještě předtím ji čekají restaurátorské práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.