Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara II. prochází v těchto dnech pravidelnou zimní údržbou. Kromě vyčištění dna, kde se během léta nahromadily různé předměty, ji zítra čeká také "kosmetika" v podobě restaurátorských prací. Ty se zaměří na části kašny, které už nejsou původní, a které potřebují větší péči.
Pravidelnou zimní údržbu všech kašen a pítek ve městě provádí společnost Čevak. Ta největší, Samsonova kašna, přichází vždy na řadu jako poslední. Pracovníci Čevaku ji nejdříve celou vypustí a dno vyčístí od předmětů, které do ní lidé během léta „naházeli". „Mezi nejzajímavější úlovky patřily klíče, set vidliček, hodinky, barevné kamínky, ale našly se i elektronické cigarety, brýle, nebo třeba cédéčko,“ uvedla tisková mluvčí spolčnosti Lenka Zimmelová.
Během zítřka kašnu čekají restaurátorské práce. „Restaurátor Lukáš Hosnedl na základě jarní kontroly stavu sousoší provede drobné restaurátorské práce. Týkají se té části kašny, která již není původní. Tato věrná napodobenina byla vyrobena z umělého kamene a je tedy náchylnější k opotřebení,“ okomentoval vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.
Odborníci Samsonovu kašnu kontrolují dvakrát ročně. Podobnou opravu soch a dalších částí provádí podle potřeby, tentokrát je to po pěti letech. Lukáš Hosnedl převzal péči o Samsonovu kašnu po nedávno zesnulém akademickém sochaři a restaurátorovi Ivanu Tláškovi, který byl také autorem kopií její původní sochařské výzdoby. Právě kopie bájného Samsona je jeho nejznámější realizací.
Čtvrtek, 17. ledna 2019, 19:33
V létě se na budějckém náměstí na několik dní objevila zeleň. Vlna kladných reakcí, která po umístění stromů ke kašně, přišla, byla neskutečná. Vítě ale, že stromy na náměstí byly už od konce 19. století? Více se dočtete v dnešním díle Drbny...
„Jakmile budou všechny práce hotové, vrátí se do bazénu o průměru 17 metrů znovu voda, chrliče ale zůstanou mimo provoz. Technici do kamenné nádrže naistalují recirkulační zařízení, které v zimě zajišťuje proudění vody a brání jejímu zamrzání,“ dodal Koupal.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.