Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na fotbalovém hřišti bojoval o život protihráče. Nevytahujte jazyk, radí záchranář

Pouhé čtyři minuty uplynuly z fotbalového utkání ve Čkyni na Prachaticku. Jeden z hráčů totiž poté upadl na zem. Když profesionální záchranář a fotbalista domácího týmu Jiří Staš uslyšel „Vyndejte mu jazyk!“, věděl, že bude zle. Díky němu a dalším, kteří pomohli, se nakonec podařilo zraněného zachránit. Dramatické chvíle i to, jak by se měl člověk zachovat, popisuje Staš pro Budějckou Drbnu.

Byla říjnová sobota a obyvatelé Čkyně se těšili na fotbalové utkání okresního přeboru. Domácí B-tým hostil při derby Šumavské Hoštice. „V obou týmech se mezi sebou dobře známe a zápas je vždy v dobrém slova smyslu vyhecovaný,“ vypráví pro Budějckou Drbnu domácí hráč Jiří Staš.

Výsledek ale není zdaleka to nejdůležitější, co lidé v souvislosti s tímto zápasem, řeší. Ve čtvrté minutě totiž hostující fotbalista Marek Hrabák zpracovával míč na prsa a vzápětí upadl na zem. Chvíli se hrálo dál, protože si každý myslel, že došlo například ke svalovému zranění.

„Kolem Marka se ale během chvíle vytvořil hlouček hráčů a když jsem uslyšel: „Vyndejte mu jazyk!“ věděl jsem, že bude zle. Běžel jsem do hloučku, kde byl Mára na boku a hráči se mu snažili vyndávat jazyk. To, prosím, nikdy nedělejte, spíš pacientovi i sobě ublížíte. Abyste uvolnili dýchací cesty, stačí pacientovi zaklonit hlavu. Náš kapitán Jarda řekl, ať mě k němu pustí, že dělám na záchrance,“ vypráví Staš, který je profesionálním záchranářem u Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. 

„Operátora jsem ujistil, že jde opravdu o zástavu“

Ten také položil Marka Hrabáka na záda, provedl záklon hlavy a zjistil, že nedýchá. Ostatní hráči mezitím běželi mezi diváky, aby některý z nich přivolal záchranku.

„My mezitím zahájili srdeční masáž i s umělým dýcháním. Tady zase upozorním, že pokud byste poskytovali resuscitaci někomu jako laik, stačí se soustředit pouze na stlačování hrudníku a umělé dýchání vynechat. Při nesprávném postupu může totiž docházet k pauzám v masáži a to není žádoucí,“ radí Staš. 

Po celou dobu ho střídal další domácí fotbalista Jonáš Kasal. Ten podle záchranáře prováděl masáž jako profík. „Jsem moc rád, že tam byl,“ přiznává.

„Je dokázáno, že už po dvou minutách není srdeční masáž tak účinná a je potřeba, aby se zachránci střídali. Po chvíli přišli kluci s telefonem, kde měli vytočenou tísňovou linku, operátora jsem ujistil, že jde opravdu o zástavu a ať pošle posádky se záchranáři a lékařem. Začalo pršet…,“ vybavuje si profesionální záchranář. 

Marka se podle něj stále nedařilo „vrátit zpátky“. „Ptal jsem se kluků, jestli je ve Čkyni někde AED (Automatizovaný externí defibrilátor, pozn. redakce). Chlapi z výboru hned začali volat na všechny strany a měli jsme obrovské štěstí, že se dovolali paní obvodní doktorce Kučerovové, která byla zrovna ve Čkyni, kde školila se záchranářem Honzou Křenkem místní dobrovolné hasiče. Popadli AED a jeli za námi na hřiště,“ pokračuje ve vyprávění. 

Jan Křenek vybalil elektrody, nalepil je na hrudník a pak se čekalo, zda přístroj vyhodnotí, jestli je vhodné provést výboj. To se naštěstí stalo a zachránci pokračovali v masáži další dvě minuty.

Na místo mezitím dorazila Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje z Vimperka. „AED další výboj již nedoporučilo. Na EKG byl pravidelný srdeční rytmus a Mára se začal pomalu budit,“ vzpomíná Staš. 

Na místo přiletěl vrtulník

Následně se zapojila posádka zdravotnické záchranné služby společně s paní doktorkou a Janem Křenkem. Poté na místo přiletěl také vrtulník s lékařem, který fotbalistu vyšetřil. 

„Tou dobou se Marek probudil a dokonce mluvil. Spadl nám všem obrovský kámen ze srdce! Pomohli jsme ho naložit do vrtulníku. A pak jsme si mohli konečně vydechnout úlevou,“ přiznává záchranář.

Ten vzkazuje velké díky všem, kteří na místě pomohli Marka Hrabáka zachránit. Jiří Staš připomíná, že nešlo o jeho hrdinský čin, ale celý řetězec a jeho souhru. „Největší dík patří Jonášovi s Honzou a paní doktorce Kučerové. Marka znám od malička, že bude dobrej, je pro nás ta největší odměna!“ usmívá se. 

Nejen prostřednictvím sociálních sítí pak Marek Hrabák svému zachránci poděkoval. 

Jiří Staš se svými dětmi. 

Jiří Staš závěrem přidává některé rady pro ty, kteří by zažili něco podobného. 

„Pokud se dostanete do podobné situace, vždy si zavolejte o pomoc. Na lince 155 vás navedou správným směrem. I když nemáte s první pomocí žádné zkušenosti. Zjistěte zda osoba dýchá – nevytahujte jazyk! – stačí záklon hlavy. A poté stlačujte střed hrudníku 100 - 120krát za minutu, pokud to jde, střídejte se, ale minimalizujte přerušení masáže a vydržte než vám přijedou profíci na pomoc. Mimochodem, za to jsem byl i já s holýma rukama moc rád,“ dodává.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jiřího Staše a ZZS Středočeského kraje

Štítky čkyně, fotbal, jiří stašík, záchranář, sport, jihočeský kraj, první pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To je dobře že tam byl namístě profík a že věděl co dělat a proto to dobře dopadlo!!!!Bohužel okolo první pomoci existuje sdpoustá mylných klišé a my laici si to ani neuvědomujeme!!!!!

Čtvrtek, 19. října 2023, 01:18Odpovědět

Na fotbalovém hřišti bojoval o život protihráče. Nevytahujte jazyk, radí záchranář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.